Kina je ove sedmice postala zemlja u kojoj je dato najviše vakcina protiv kovida 19, ali mora da ubrza tempo imunizacije da bi ostvarila cilj da do kraja juna vakciniše 40 odsto populacije.

Kada se u obzir uzme broj stanovnika u Kini od 1,4 milijarde ljudi, to znači da je stopa imunizacije 17,4 doza na 100 ljudi. U SAD je ta stopa 71,1 doza na 100 ljudi.

U Kini je ove sedmice u prosjeku svakog dana vakcinisano 4,4 miliona ljudi, ali tempo treba da bude povećan na najmanje pet miliona doza dnevno da bi cilj bio ostvaren do kraja juna.

Kina se u potpunosti oslanja na lokalno razvijene vakcine i to može da zakomplikuje akciju imunizacije. Do sada nisu objavljeni potpuni podaci o efikasnosti ovih vakcina, a one su pokazale umjereno dejstvo.

U Kini je do 28. aprila dato 243,91 miliona doza, a sljedeće su SAD sa 234,6 miliona.

Kina je odobrila pet domaćih vakcina protiv kovida 19, a četiri među njima imaju, prema objavama, efikasnost od 50,7 odsto do 83,5 odsto protiv kovida 19 sa simptomima. To je niži procenat efikasnosti u poređenju sa vakcinama koje su napravile kompanije “Moderna”, “Fajzer” i njegov partner “Biontek”.