Kina “nikad neće tolerisati” secesiju Tajvana, saopšteno je danas u Pekingu poslije inauguracije na drugi mandat tajvanske predsjednice Tsai Ing-ven, čija partija se zalaže za nezavisnost ostrva.

“Mi imamo čvrstu odlučnost, potpuno povjerenje i sve kapacitete da branimo nacionalni suverenitet i teritorijaln integritet. Nećemo tolerisati bilo kakvo secesionističko djelovanje”, upozorio je danas portparol Biroa za tajvanska pitanja Ma Sjaoguang, prenijela je zvanična novinska agencija Sinhua.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-ven rekla je danas u svom inauguracionom govoru da Peking treba da riješi da živi u miru pored Tajvana i da to ostrvo nikad neće prihvatiti dominaciju komunističkih vlasti.

Tajvanci su pobjedonosno ponovo izabrali predsjednicu Tsai u januaru uprkos pokušaja Pekinga da izoluje Tajvan i podrije lokalnu privredu od njenog dolaska na vlast 2016. godine.

Kineske vlasti su obećale da će jednog dana preuzeti kontrolu nad Tajvanom, silom ako je potrebno, posebno ako lokalne vlasti zvanično proglase nezavisnost.

Peking u slučaju Tajvana zastupa model “jedna zemlja, dva sistema” kao što je na snazi u Hongkongu, prema kome ostrvo zadržava slobode ali je podređeno Pekingu. To rješenje je predsjednica Tsaj danas odbacila u svom inauguracionom govoru.

Dvije strane su se podijelile u građanskom ratu 1949. godine, a Peking je prekinuo veze sa vlastima predvođenim predsjednicom Tsai zbog njenog odbijanja da prizna ostrvo kao dio Kine.

Tokom decenija razvio se odvojen tajvanski identitet i jedan broj Tajvanaca više ne želi ponovno ujedinjenje sa Pekingom.