Kina je danas izvjestila o najvećem broju asimptomatskih novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih sedam mjeseci nakon otkrića velikog broja slučajeva povezanih s fabrikom odjeće u sjeverozapadnoj regiji Ksinjang.

Zdravstvene vlasti prijavile su juče 137 asimptomatskih slučajeva u nastojanjima da testiraju 4,75 miliona ljudi na području Kašgara nakon što je otkriveno da je jedna 17-godišnjakinja koja radi u fabrici odjeće bila pozitivna u subotu, ali nije imala simptome.

Nije bilo jasno kako je tinejdžerka zaražena iako je zvanična novinska agencija Sinhua izvijestila da su svi novi slučajevi povezani s drugom fabrikom odjeće u kojoj rade njeni roditelji. Roditelji, međutim, nisu pozitivni na virus, prenosi Rojters.

Zaražena tinejdžerka je bila obuhvaćena rutinskim sedmičnim testiranjima u Ksinjangu koja se provode na osobama koje Sinhua opisuje kao rizične grupe ljudi. Nije precizirano ko spada u te grupe niti zašto je ona među ispitanicima.

Juče je prijavljeno ukupno 20 novih potvrđenih zaraza i 161 novi asimptomatski slučaj, navodi se u saopštenju Nacionalne zdravstvene komisije.

Broj novih slučajeva zaraze bez simptoma bio je najveći otkako je Kina 1. aprila počela uključivati i te slučajeve u svoje zvanične statistike.