Kineska nacionalna administracija za medicinske proizvode odobrila je još dvije vakcine protiv koronavirusa za javnu upotrebu, povećavajući broj domaćih vakcina odobrenih u Kini na četiri.

Dvije nove vakcine koje su odobrene proizveli su “CanSino Biologics Inc and Institut” za biološke proizvode u Wuhanu, ogranak Kineske nacionalne farmaceutske grupe “Sinopharm”.

One su se pridružile vakcini kompanije “Sinovac Biotech” odobrenoj u ovom mjesecu, i drugoj iz pekinške jedinice Sinofarma odobrenoj u prošloj godini.

Kina do sada nije odobrila vakcine protiv COVID-19 koje su proizvele zapadne farmaceutske kompanije.

Jedinica “Sinopharma” iz Wuhana saopćila je u srijedu da njena vakcina ima stopu efikasnosti od 72,51 posto protiv koronavirusa, pozivajući se na prelaznu analizu kasnih faza kliničkog testiranja, ne nudeći više detalja.

To je jedna od dvije vakcine kandidata “Sinopharma” koje su ušle u treću fazu kliničkih proba, i ranije su davane limitiranoj grupi ljudi s većim rizikom od zaraze.

Četiri odobrene kineske vakcine mogu se skladištiti na normalnim temperaturama frižidera, što ih čini potencijalno atraktivnim za zemlje u razvoju koje bi mogle imati poteškoća sa skladištenjem vakcina “Pfizera” i “Moderne” koje zahtijevaju mnogo niže temperature skladištenja.

Kina je izvezla vakcine “Sinovac” i “Sinopharm” u zemlje širom svijeta, prenosi Reuters.