Kina je danas oštro kritikovala Sjedinjene Države zbog uvođenja “barbarskih sankcija“ u reakciji na kineske akcije u Hong Kongu, u jeku dramatično pogoršanih odnosa između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

U najoštrijoj akciji prema Hong Kongu, Kina je uvela novi sigurnosni zakon za tu teritoriju. Washingtion je u petak sankcionirao grupu kineskih i honkonških zvaničnika – uključujući čelnicu tog grada Carrie Lam.

Taj potez je uslijedio nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa prinudila kineske internetske divove TikTok i WeChat da prekinu sve operacije u SAD-u, u kombinaciji diplomatskih i trgovinskih kaznenih mjera protiv Kine koje će samo jačati uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Kina je kritikovala sankcije kao „barbarske i sirove“.

“Zle namjere američkih političara da podrže ljude koji su protiv Kine i da se mješaju u unutrašnja pitanja Hong Konga sada su očigledno otkrivene”, navodi se u saopćenju iz kineskog ureda za vezu u Hong Kongu.

Američko ministarstvo trezora objavilo je da je zamrznulo sva sredstva u Sjedinjenim Državama izvršnoj čelnici Hong Konga Carrie Lam i desetero ostalih visokih zvaničnika, među kojima je Luo Huining – čelnik kineskog ureda za vezu u Hong Kongu.

Američko ministarstvo optužilo je sankcionirane pojedince da su „direktno odgovorni za provedbu kineske politike suzbijanja sloboda i demokratskog procesa“.

Objavom u petak predviđaju se krivične mjere za sve američke finansijske transakcije sa sankcioniranim zvaničnicima.

Luo je u kratkom saopćenju reagovao na stavljanje na crnu listu.

“Uradio sam ono što sam trebao za svoju zemlju i Hong Kong. Ja nemam ni centa u stranoj valuti”, kazao je on, prenosi AFP.