Kina je otvorila sjevernu stranu planine Mont Everest za nekoliko desetina planinara koji će biti testirani na koronavirus i moraće držati socijalnu distancu tokom ekspedicije na najviši svjetski vrh.

Planinari najčešće koriste južnu stranu planine, koja pripada Nepalu, ali u posljednje vrijeme je sve više onih koji idu preko Kine. Obje zemlje zabranile su prošle godine ekspedicije za strane turiste. Nepal je, uprkos pojavi slučaja zaraze koronavirusom, otvorio sezonu za strance.

Kina, gdje je konstatovan prvi slučaj koronavirusa krajem 2019. godine i u velikoj mjeri suzbijeno domaće širenje koronavirusa, izdala je dozvole za 38 planinara. Uslov je bio da te osobe dolaze iz dijelova Kine gdje je mala opasnost od zaraze i da budu testirani prije pohoda na Everest.

Tokom ekspedicije moraju se redovno podvrgavati kontrolama temperaturnog stanja, koristiti flaširani kisik i na vrhu se zadržati četiri metra dalje od ostalih penjača. Biće im osigurane maske, termometri i dezinficijens, javljaju kineski mediji.

Prošle godine je Kina iskoristila pauzu u penjanju kako bi očistila oko šest tona smeća s planine, što je ove godine privuklo veću grupu penjača.

U 2019. godini 362 ljudi popelo se na Everest sa sjeverne strane, od kojih je 241 osoba stigla na vrh. Nešto više popelo se iz Nepala, gdje su prodaja planinarskih dozvola i planinarske aktivnosti glavni pokretači lokalne ekonomije.