Kina je danas upozorila EU povodom planiranih sankcija u vezi sa kršenjem ljudskih prava, ističući da Peking neće popustiti ukoliko se Brisel bude uplitao u njegove unutrašnje stvari.

Očekuje se da će ambasadori EU sutra dati zeleno svjetlo za sankcije kao odgovor na kršenja ljudskih prava nad kineskom ujgurskom muslimanskom manjinom.

“Želimo dijalog, a ne konfrontaciju. Tražimo od EU da dobro razmisli. Ako neki insistiraju na konfrontaciji, mi nećemo odustati”, rekao je kineski ambasador u EU Džang Ming na internet seminaru.

Očekivane mjere EU sastojaće se od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine protiv četvorice kineskih zvaničnika, kao i jednog entiteta, izjavile su diplomate EU Rojtersu prošle sedmice.

Džang je odbacio optužbe za progon i prisilni rad Ujgura u kineskom krajnjem zapadnom regionu Sinkjang, rekavši da “mrzitelji Kine” šire laži zarad političke koristi.

On je, takođe, upozorio EU da ne povezuje sporazum o ulaganju, koji su dvije strane postigle u decembru, sa pitanjima ljudskih prava ili akcijama Pekinga u vezi sa Hong Kongom.

“Ekonomska pitanja ne bi trebalo politizovati”, rekao je Džang.

EU smatra da investicioni dogovor evropskim firmama daje bolji pristup kineskim tržištima i ispravlja neuravnotežene trgovinske odnose.

Ali, pitanja ljudskih prava mogla bi se ispostaviti kao problem jer, prije stupanja na snagu, evropski zakonodavci moraju da odobre sporazum o investicijama između Kine i EU.