Prodaja vozila, uključujući kamione i autobuse, u Kini je u oktobru porasla za 12,5 posto u odnosu na godinu dana ranije.

žAutoindustrija se oporavljala od posljedica pandemije koronavirusa, ali ukupna prodaja u prvih deset mjeseci ove godine i dalje je ispod nivoa prije pojave koronavirusa, objavilo je u srijedu Udruženje kineskih proizvođača automobila (CAAM).

Prema CAAM-u, prodaja na najvećem svjetskom tržištu automobila u oktobru je porasla na 2,6 miliona vozila ili za 12,5 posto. Dodaju da je prodaja SUV i ostalih putničkih vozila rasla brže od ukupne prodaje.

Do oktobra ove godine ukupna prodaja vozila pala je na 19,7 miliona, odnosno za 4,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Ipak, to je poboljšanje u odnosu na smanjenje od 6,9 posto u prvih devet mjeseci godine.

Kina je postala prva velika ekonomija koja je počela borbu za obnovu normalne aktivnosti nakon što je vladajuća Komunistička partija u martu proglasila pobjedu nad koronavirusom.

Ipak, CAAM je upozorio da se proizvođači automobila suočavaju sa “složenim i ozbiljnim“ međunarodnim okruženjem i potencijalnim rizicima. Potražnja za automobilima već je bila slaba i prije nego što je Kina u februaru zatvorila tvornice i zastupništva radi borbe protiv koronavirusa.