Kina vrši klinička ispitivanja 11 vakcina protiv Kovid-19, a četiri su već u trećoj fazi, izjavio je kineski ministar za nauku i tehnologiju Vang Džang.

On je rekao da su kineski istraživači usredsređeni na pet vrsta vakcina odjednom – rekombinantnu vakcinu podjedinica proteina, inaktiviranu vakcinu, vakcinu zasnovanu na adenovirusnom vektoru, vakcinu na bazi nukleinske kiseline i živu oslabljenu vakcinu protiv gripa.

“Epidemija Kovid-19 nastavlja da se širi u cijelom svijetu i još nije potpuno stavljena pod kontrolu. Sa dolaskom jeseni i zime, i dalje postoji mogućnost da se vrati u prvobitno stanje”, upozorio je Vang.

Vang je istakao da je situacija u vezi sa sprečavanjem i kontrolom epidemije i dalje ozbiljna.

Prema riječima Vanga, virus ne poznaje granice i potrebno je da se udruže snage, da se međusobno pružaju pomoć i podrška kako bi se zajednički prevazišle poteškoće, javio je “Sputnjik”.

Na jednoj od vakcina radi Kineska državna grupa “Bajotek”, koja je ranije ovog mjeseca saopštila da u trećoj fazi testiranja učestvuje oko 50.000 ljudi iz više zemalja, dok na drugoj vakcini radi kompanija “Sinovak” i sprovodi testiranje u nekoliko zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Brazil i Indoneziju.