Kina je saopćila da je uspostavila otvoreni i efektivni kanal komuniciranja i konsultacija s vladajućim afganistanskim talibanima nakon sastanka između predstavnika grupe i kineskog ambasadora u Kabulu.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin nije pružio nikakve detalje o jučerašnjem sastanku između čelnika talibanskog političkog ureda, Abdul Salama Hanafija, i ambasadora Wang Yua.

On je, međutim, izjavio da Kina smatra Kabul „bitnom platformom i kanalom za obje strane kako bi raspravljali o bitnim temama iz svih domena“.

Kina je primila delegaciju prevođenu talibanskim čelnikom, mula Abdulom Ghani Baradarom, radi razgovora u prošlom mjesecu, uoči talibanskog preuzimanja vlasti u Kabulu.

Kina drži svoju ambasadu u afganistanskoj prijestolnici otvorenu i tvrdi kako ne planira potpunu evakuaciju svojih građana iz Afganistana, dok kritikuje SAD zbog haotičnih prizora na kabulskom aerodromu.

Uvijek smo poštovali afganistansku suverenu nezavisnost i teritorijalni integritet, insistiramo na politici nemiješanja u afganistanska unutrašnja pitanja i prijateljstvu prema kompletnom afganistanskom narodu – izjavio je Wang na redovnom brifingu za novinare u srijedu u Pekingu, prenosi AP.