Peking je usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, za koji se kritičari plaše da će srušiti političke slobode i otvoriti put Kini da učvrsti svoju kontrolu nad polu autonomnom teritorijom.

Manje od 40 dana nakon što su kineski zakonodavci prvi put predložili uvođenje zakona o sigurnosti Hong Konga, stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine danas je odobrio tu mjeru, navode zvaničnici i više medija.

Tam Jiu-čung, bivši predsjednik propekinške stranke DAB i jedini član stalnog odbora Hong Konga, rekao je lokalnim medijima da je zakon usvojen. Cijeli tekst zakona još nije objavljen.

Zakon kojim se kriminalizuje odcjepljenje, subverzija, terorizam i dogovor sa stranim silama, nanosi udarac autonomiji Hong Konga kako je obećano u okviru “jedna zemlja, dva sistema”, principa koji je proklamovan prilikom predaje bivše britanske kolonije Hong Kong kineskoj kontroli 1997. godine. Zagovornici prava i pravni stručnjaci vjeruju da će se zakon, koji stupa na snagu 1. jula, široko koristiti za suzbijanje neslaganja.

Urednik državnog časopisa “Global Tajms” rekao je da će najstroža kazna za kršenje zakona biti doživotna zatvorska kazna, dok je javna radiotelevizija Hong Konga “RTHK” objavila da kineski sudovi na kopnu mogu rješavati neke posebno “ozbiljne” slučajeve.

Prema sažetku koji su prethodno objavili kineski državni mediji, zakon predviđa da Peking uspostavi nacionalnu sigurnosnu agenciju u Hong Kongu da nadgleda sprovođenje zakona. Takođe će biti nadležna za slučajeve u “određenim okolnostima”. Ako se pojave odstupanja, novi zakon biće iznad postojećeg zakonodavstva Hong Konga.