Kina je uvela sankcije protiv sedam najviših američkih zvaničnika i organizacija u znak odmazde zbog mjera koje je Vašington poduzeo protiv kineskih državljana u Hong Kongu, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova u petak.

Na crnoj listi Pekinga bili su bivši američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros, šef američko-kineske Komisije za ekonomski i sigurnosni pregled (USCC) Kerolajn Bartolomej nevladino hongkonško Demokratsko vijeće i Sofi Ričardson, kineska direktorica Human Rights Watch-a.

Ranije ovog mjeseca, Vašington je obećao podršku prodemokratskoj opoziciji u Hong Kongu i uveo sankcije protiv sedam kineskih vladinih zvaničnika. Takođe je upozorio kompanije da je poslovanje u Hong Kongu sve rizičnije, podsjeća dpa.

Namećući svoje nove kazne, Kina je primijenila zakon koji je nedavno donijela za borbu protiv stranih sankcija. Precizni detalji sankcija nisu navedeni.

Taj potez uslijedio je prije planirane posjete Kini u nedjelju zamjenice američke državne sekretarke Vendi Šerman. Ona će postati najviša američka zvaničnica koja je posjetila Kinu otkako je Džo Bajden postao predsjednik.