Kina je zaprijetila odmazdom zbog američkog uvođenja zakona koji okončava specijalni trgovinski status Hong Konga sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Kina se snažno protivi i oštro osuđuje američko usvajanje u utorak Akta o autonomiji Hong Konga”, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potpisao zakon kojim se uvode sankcije kineskim pojedincima i entitetima umiješanim u akcije Pekinga „na uklanjanju autonomije Hong Konga“.

Trump je također saopćio da je potpisao izvršnu uredbu o okončanju „specijalnih privilegija“ Hong Konga, nastavljajući svoju kampanju protiv Pekinga, koga optužuje da se ne bavi na adekvatan način pandemijom koronavirusa.

Američki predsjednik u maju je objavio ukidanje specijalnog statusa Hong Konga, pozivajući se na kineski nedovoljni odgovor na pandemiju.

Zakon koji je potpisao Trump dobio je nepodijeljenu podršku i u Senatu i u Zastupničkom domu.

Kongres je usvojio akt u reakciji na kinesko uvođenje zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, za koji se strahuje da bi mogao ugušiti nezadovoljstvo u azijskom finansijskom središtu, koje je zahvaćeno protestima proteklih godinu dana.

Promjena statusa predstavljat će veliki udarac za trgovinske veze Hong Konga sa Sjedinjenim Američkim Državama i poziciji te teritorije kao ključnog azijskog finansijskog centra, prenosi dpa.