Nakon što je zbog koronavirusa odgođeno drugo polugodište u kineskim školama, Ministarstvo obrazovanja savjetovalo je škole da nastavu održavaju na daljinu, odnosno online.

Preporučuje se da oko 200 miliona učenika u Kini, zbog straha od epidemije koronavirusa (Covid-19), online pohađa nastavu.

Prema pisanju lista “Global Times”, nastavnici su, nakon izbijanja epidemije Covid-19 u zemlji, koja broji više od 200 miliona učenika, počeli testno održavati nastavu putem interneta.

Dok vlada poziva javnost da “ostane u kućama i ne izlazi bez neke potrebe”, kako bi se spriječilo širenje epidemije, nastavnici u kućama ili u školama, u kojima rade, snimaju videozapise časova i to šalju putem mobitela, koje onda gledaju učenici kod svojih kuća. Radi se o nekim edukacijama, uključujući i upozorenja i informacije o koronavirusu.

Iako škole još nisu otvorene, učenici mogu putem aplikacije pitati nastavnike o časovima koje prate putem telefona.

Navodi se da će, ako se usvoji prijedlog Ministarstva, ovo biti najveće održavanje nastave na daljinu u svijetu.

Novim tipom koronavirusa, koji je otkriven u Vuhanu, u Kini, zaraženo je više od 64.400 ljudi širom svijeta. Usljed posljedica zaraze preminule su 1.384 osobe. Od toga, 1.381 na glavnoj teritoriji Kine, te po jedna u Hong Kongu, Filipinima i Japanu.