Sud u Kirgistanu naredio je da bivši predsjednik te zemlje Almazbek Atambajev ostane u pritvoru do suđenja po optužbama za korupciju.

Kirgistanska policija je juče uhapsila Atambajeva poslije sukoba sa njegovim pristalicama, dan pošto je prilikom prethodnog pokušaja njegovog hapšenja poginuo jedan policajac, a više od 100 ljudi povrijeđeno.

Atambajevu, koji je na vlasti bio od 2011. do 2017. godine, oduzet je imunitet od krivičnog gonjenja i sada se suočava s nizom optužbi, uključujući korupciju i zapljenu imovine.

On je kao apsurdne odbacio brojne optužbe koje mu se stavljaju na teret i optužio aktuelnog šefa države i svog nekadašnjeg štićenika Soronbaja Ženbekova da je isfabrikovao lažne krivične optužbe protiv njega kako bi ugušio kritiku.

On je rekao da je, kada je policija došla da ga uhapsi, ispalio nekoliko metaka i dodao da se “trudio da ne pogodi ljude”.

Prvi pokušaj policije da uhapsi Atambajeva u njegovoj rezidenciji izvan Biškeka nije bio uspješan pošto su ga pristalice branile, sukobljavajući se s policijom.