Povodom Evropskog dana darivanja organa koji se odlukom Savjeta Evrope održava polovinom oktobra, u Kiseljaku će se danas održati javna tribina i potpisivanje donorskih kartica.

Na tribini pod nazivom “Darivanje organa – novi život na dar”, govoriće Lejla Hantalašević na temu prevencije, bubrežnih bolesti i liječenja, dok ćeHalima Resić predstaviti stanje transplantacija bubrega u BiH i regiji.

Prisutni će imati priliku pogledati i dva kratka dokumentarna filma “Život poslije” i “Transplantacija srca uživo”, kao i čuti stav vjerskih zajednica o donaciji i transplantaciji organa.

O moždanoj smrti i eksplantaciji organa govoriće Nermina Rizvanović, dok će značenje donorske kartice u BiH predstaviti predsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljević.

Nakon tribine zainteresovanima će biti omogućeno i potpisivanje donorskih kartica.

Događaj organizuju Udruženje dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH, Udruženje dijaliznih i transplantiranih bolesnika Srednjobosanskog kantona i Donorska mreža u BiH, u saradnji s Opštinom Kiseljak i Domom zdravlja Kiseljak.