Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da se procjenjuje da u Srbiji, u odnosu na broj zvanično potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona, ima najmanje pet do deset puta više osoba kod kojih infekcija nije prepoznata.

Tepavčevićeva je objasnila da je to “jedan lanac koji je prilično dugačak” kada je riječ o potencijalnim nosiocima infekcije, te da je takva situacija širom svijeta, a ne samo u Srbiji.

“Zato je kompletan koncept prevencije da se svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije, pa čak i osobe koje su preležale ovu bolest, jer smo vidjeli da postoji mogućnost reinfekcije”, rekla je Kisić Tepavčević, koja je i član Kriznog štaba.

Ona je takođe rekla kako ne vjeruje da će kaznena politika pomoći da virus bude pobijeđen, već da je potrebna samo odgovornost i kolektivna svijest.

Po njenim riječima, posljednjih dana na bolničko liječenje u Srbiji bude primljeno oko 200 pacijenata više nego što bude otpušteno.

“Na današnji dan su hospitalizovane 292 osobe, a otpuštene su 102. U odnosu na broj zaraženih svakog dana, oko 15 odsto ima srednje tešku ili tešku pneumoniju koja zahtijeva hospitalizaciju”, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je upozorila da će, ako se nastavi istom dinamikom, bolnički kapaciteti biti popunjeni.

“Imamo još kapacitete koje možemo otvarati, a za koje smo se nadali da neće biti potrebni. Još ima bolnica koje bi mogle da se prevedu u kovid sistem”, rekla je Kisić Tepavčević.