Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u ovom momentu čini da je situacija u Novom Pazaru pod kontrolom i da se nada da će narednih dana “epidemijska krivulja ići silaznim tokom”.

“Dosta toga je urađeno, otišle su kolege zdravstveni radnici u Novi Pazar, za danas je planirano da tamo budu i premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar”, rekla je za Radio televiziju Srbije Kisić Tepavćević koja je i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Ona je navela da je u Novom Pazaru najveći broj oboljelih po glavi stanovnika i “najveća žarišna transimisija”, dodajući da situaciju otežava kada se pacijent javi sa bolešću u poodmakloj fazi jer je onda to kao “grudva snijega, pa sve postaje složenije”.

Prema njenim riječima, jasno je da su zaraženi bili u kontaktu sa “rezervoarom” infekcije i da nisu koristili mjere prevencije, pri čemu je istakla značaj nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Na pitanje o mogućim novim mjerama, kao što je ograničenje okupljanja, ona je navela da je situacija “prilično dinamična i odluke se donose u zavisnosti od aktuelne situacije u određenim regionima”.

“U nekim regionima itekako je stabilna situacija, gdje se praktično nedjeljama ne registruju oboljele osobe”, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim riječima, ukoliko se od današnjeg dana svi budu ponašali odgovorno i pridržavali se opštih mjera prevencije, može se očekivati da u narednih 10 do 14 dana potpuno prestane, ili bar da se značajno smanji transmisija virusa u populaciji.