Na stadionu Vedro polje u Hambarinama, kod Prijedora, klanjana je kolektivna dženaza za 86 žrtava iz Prijedora i Kotor Varoši, koji su ubijeni 1992. godine.

Posmrtni ostaci žrtava ukopani su u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama. Radi se uglavnom o žrtavama koje su ubijene 1992. godine i koje su prošle logore Omarska, Keraterm, Manjača, Trnopolje…

Kolektivna dženaza je ranije danas klanjana na stadionu Vedro polje u Hambarinama, kod Prijedora, nakon čega je uslijedio ukop posmrtnih ostataka prijedorsjih žrtava.

Najveći broj žrtava, 68 njih, ukopano je u Šehidskom mezarju Kamičani dok su ostali ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići, te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.

Danas su ukopani i otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović.

Zajedno su ukopani i otac i sin Šerif i Zafir Bajrić te braća Zulić, Mirsad i Suad, braća Jakupović, Armin i Dedo, braća Grabić Mustafa i Vejsil, te braća Sivac, Nedžad i Edin.

U Prijedoru je ’90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Još uvijek se traga za blizu 500.

Ubijeni Prijedorčani ekshumirani su, prema podacima iz aprila ove godine, na 489 lokacija, koje su najvećim dijelom na području općine Prijedor. Međutim, posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana ekshumirani su i na području deset susjednih općina, ali i u susjednim zemljama.

Najveći broj ubijenih ekshumiran je na lokalitetu Korićanske stijene. Među 86 ubijenih, koji su pronašli smiraj nakon 27 godina, 79 je logoraša.

Inače, tokom rata u Prijedoru prema zvaničnim podacima ubijeno је 3176 ljudi. Kroz prijedorske logore prošlo je više od 30 hiljada ljudi.

Izvor: BHRT/Anadolu Agency