Klubovi Engleske fudbalske lige (EFL) glasali su danas da od petka i utakmice Championshipa između Coventrya i Birminghama, bude dozvoljeno da se napravi pet izmjena u toku meča, prenio je Sky Sport.

U augustu su klubovi Premijer lige glasali protiv dozvole timovima da izvrše pet izmjena po utakmici za ovu sezonu.

Premijer liga je jedina velika liga koja se odlučila da ovo pravilo, koje je uvedeno pred kraj prošle sezone zbog pandemije koronavirusa, ne primijeni i na novu sezonu.

Treneri Liverpoola Jürgen Klopp i Manchester Citya Pep Guardiola žalili su se zbog odluke o vraćanju na tri izmjene.

Klopp je ranije ovog mjeseca rekao da je neophodno da klubovi imaju pet izmjena po meču u Premijer ligi, dok je Guardiola trenutno pravilo nazvao katastrofom.

Selektor Engleske Gareth Southgate takođe je pozvao Premijer ligu da preispita svoju odluku.

“Na meču sa Belgijom imali smo prava na pet izmjena, napravili smo ih četiri, a klubovi nemaju tu mogućnost. Šta je potrebno da se to promijeni? Bilo je nekoliko lakših povreda protiv Belgije, ali šta da radimo? Sačekajte dok ne dobijemo zaista mnogo teških povreda”, rekao je Southgate.

On je naglasio da je nezadovoljan što ove sezone neće biti zimske pauze, kao i da je reprezentacija Engleske preduzela mjere da pomogne igračima da se fizički oporave, ali da se brine da će problem potrajati ako se nešto uskoro ne preduzme u ligi.