Knjiga “Pohvala mudrosti” autorice Sanje Hajdukov, zbirka kratkih priča koja govori o ženama što su obilježile autoričino djetinjstvo, životu u bosanskim mahalama i ljubavi koje ga karakteriše, predstavljena je danas u Tuzli.

“Upravo te žene i jesu bile moja inspiracija. Fatma, žena o kojoj pišem, imala je toliko neobičan život i toliko je sebe dala za druge, podredila se svojoj i bratovoj djeci, njihovom odrastanju, da je u svemu tom potpuno zanemarila sebe, ni jednog trenutka se ne žaleći. Govore i o nedostajanju, o tome kao se osjećaju oni koji izgube majku, te o životu koji smo živjeli nekada, jakim komšijskim vezama, ljepoti zajedništa i najviše o ljubavi”, izjavila je Hajdukov. 

Kako je rečeno na predstavljanju, u ovim pričama svako prepozna sebe, svoje roditelje, svoje komšije, svoje nedostajanje. Pohvala mudrosti ističe snagu žene i naglašava obim i veličinu tereta koji ona može podnijeti. Najviše naglašen motiv u ovoj zbirci, koji se provlači kroz sve priče, jeste da ljubav ne traži prostor nego bira posebna srca.