Novi saziv Evropske komisije, prema nezvaničnim informacijama, u narednom periodu trebao bi imenovati specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Ko će biti imenovan, ko će predstavljati Komisiju ili Uniju, kakva će ovlaštenja imati, te šta će novo donijeti, još uvijek je nepoznanica.

Iako za sada nema zvanične potvrde iz Brisela, Evropska unija traži osobu za novu funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Navodno, najbliži ovoj poziciji je aktuelni ministar inostranih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. Iz Evropske komisije nisu ni potvrdili, ali ni negirali ovu informaciju. Više detalja trebalo bi biti poznato naredne sedmice nakon što nova Komisija preuzme dužnost.

MAJA KOCIJANČIĆ, portparol EU

“Čvrsto smo posvećeni perspektivi integracije zapadnog Balkana u Evropsku uniju, što potvrđuje i usvojena Strategija za Zapadni Balkan. Koristimo sva raspoloživa sredstva da to unaprijedimo u uskoj saradnji sa zemljama regije, našim državama članicama, kao i našim partnerima širom svijeta”.

Poznavaoci evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana stava su da novi specijalni predstavnik, ko god on bio, neće donijeti ništa novo, a upitno je da li postoji neka nova jasnija strategija Evropske unije.

Upitno je koliko Bosna i Hercegovina može biti u fokusu EU kad godinama ima nestabilnu političku scenu, a to za posljedicu ima činjenicu da kaskamo za zemljama regije. Analitičari smatraju da će poseban fokus EU biti na rješavanju odnosa Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori iz Brisela kažu da je priča oko izbora specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan aktuelna otkako je određen sastav nove Evropske komisije, međutim, nedoumica je da li će ova osoba predstavljati
samo EK ili cijelu EU.