Sudbina imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika sve je neizvjesnija. Ranije jasan stav Rusije da OHR mora biti zatvoren, potvrdio je i ambasador ove zemlje u BiH, tako da njemački prijedlog da Kristijan Šmit postane nasljednik Valentina Incka neće podržati. Ko će i kada naslijediti Valentina Incka?

IGOR KALABUHOV, ambasador Rusije u BiH

Naš principijelni stav je da OHR mora biti zatvoren i ne moraju pričati o novom predstavniku BiH. Nećemo podržati imenovanje gospodina Šmita.

Njemačka nije uspjela ispregovarati s Rusijom Šmitovo imenovanje, nakon što je prijedlog zvanično objavila još početkom godine. Bez dogovora i jasnog stava Rusije nema ni nasljednika Valentina Inzka. Poznato je da se imenovanje ne može postići bez dogovora svih članica Vijeća za provedbu mira. Kada će on biti postignut ne znaju ni ključni akteri, koji situaciju pravdaju time da su tranzicije poput ove sklone OHR-u.

AMBASADA SAD-a

Kriteriji 5+2 komplementarni su s putem BiH ka EU. Upravo sada je vrijeme za ponovno fokusiranje na ispunjavanje ovih zadatih kriterija, a ne za špekulacije. Tranzicija rukovodstva je normalni dio funkcioniranja bilo koje institucije, a i ranije su se dešavale u OHR. Za dodatne informacije, upućujemo Vas na Ured visokog predstavnika.

Ambasada Velike Britanije

Ne želimo nagađati o imenovanjima. Bilo koje imenovanje novog visokog predstavnika pri OHR-u bi bilo predmet razgovora s partnerima i odgovarajuće procedure prije donošenja bilo koje odluke.

Inicijativa za imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH od samog je početka osuđena na propast, tvrde iz Instituta za bliskoistočne i balkanske studije. Navode da je ovo samostalna akcija njemačke Kancelarke Angele Merkel.

ZIJAD BEĆIROVIĆ, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije

Ona je pokušavala na neki način napraviti dogovor da bi on postavo visoki predstavnik, ali je poznato u Njemačkoj politici da ukoliko želite nešto da postignete na vanjsko-političkom planu to mora biti usaglašeno prije svega između CDU-a i SPD-a. Čak iako su ga neke zemlje formalno podržale ipak postoje, kako tvrdi rezerve prema njemu jer bi funkciju mogao obnašati pristrasno.

Međutim, simptomatično je i to da je Kristijan Šmit ponovo nominiran za zastupnika u Bundestagu u ime CDU-a.

ZIJAD BEĆIROVIĆ, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije

Tako da ni on sam nije uvjeren da može biti izabran za Visokog predstavnika i zato je dao saglasnost da ponovo bude kandidiran za njemačkog zastupnika u Bundestagu.

Šmit ili neko drugi, no, pitanje je kada? Odgovor koji ćemo dugo čekati, a do tada teško je ispuniti stav Rusije da OHR zatvori svoja vrata, zaključuju naši sagovornici.

HARIS ĆUTAHIJA, politički analitičar

Sigurno je da Bosna i Hercegovina neće ostati bez Ureda OHR-a zato što nisu ispunjeni uslovi iz Agende “5+1” posebno posljednjih nekoliko godina gdje postoje najave tzv. mirnog razlaza.

Inzko će, po svemu sudeći, upisati najduži staž na poziciji Вisokog predstavnika u BiH. Njegov nasljednik, kako zaključuju naši sagovornici, mogao bi biti predmet diplomatske trgovine svjetskih sila, koje imaju sve više otvorenih pitanja.