Izbor gradonačelnika i prijedlog o rotirajućem gradonačelniku još uvijek je jedna od glavnih političkih tema u gradu na Neretvi, ali i kod bosanskohercegovačke javnosti. Za sutra je najavljen nastavak više puta prekidane prve sjednice Gradskog vijeća, a zapelo je na izboru gradonačelnika. Nakon završenog prvog tajnog kruga glasovanja u utrci za drugi krug ostali su HDZ-ov Mario Kordić i Zlatko Guzin ispred Koalicije za Mostar.

Iako su ispali iz utrke, Bh. blok ne odustaje od gradonačelničke pozicije, pa makar i trećinu mandata. Do pozicije žele doći kroz ponuđeni sporazum o rotirajućem gradonačelniku, koji još nije potpisan s drugim strankama.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik SDP-a

“Ovo je zaista pokušaj nekog rješenja gdje mi pokušavamo da se okrenemo rješavanju problema i da svi zajedno radimo na rješavanju problema u Mostaru, na europskom Mostaru”, rekao je Nikšić.

Ono što građanske opcije žele maknuti s viših razina vlasti, donose na lokalnu adresu, a ideju je podržao bošnjački SDA. S obzirom na to da je HDZ odbio sporazum, postaje jasno tko s kim ulazi u igru.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik SDP-a

“Mi smo jasno rekli da ovisno o onome tko će prihvatiti priču o sporazumu, da će od toga zavisiti i naš odnos prema njima, kad se bude glasalo u vijeću”, dodao je Nikšić.

Ključno je pitanje imaju li Bh. blok i Koalicija za Mostar potrebnih 18 ruku u Vijeću i kakva nas sjednica sutra čeka. 

BERISLAV JURIČ, novinar

“Sad možemo očekivati da se HDZ ne pojavi na sjednici, ili da se oglasi OHR, ili da se ne oglasi OHR, pa možemo očekivati da Boška Ćavar koja se iz žene koja je kriva za sve poslije izbora pretvorila u heroja i svi gledaju u njenu ruku. U Mostaru je i nemoguće moguće”, objasnio je Jurić.

A danas je bilo nemoguće dobiti informaciju održavaju li se sastanci između stranaka uoči sjednice i je li sporazum dogovoren. Iz SDA su nam kazali da pitamo Bh. blok. Iz Naše stranke ne žele komentirati. Jedino je za sada sigurno da je HDZ-u, bez kojeg nema dvotrećinske većine sporazum protuustavan i neprovodiv te da se njime ruši izborna volja građana.

IVAN ZELENIKA, predsjednik Gradskog vijeća Mostar (HDZ BiH)

“Ako ćemo se ovako igrati i ako ćemo ovako mijenjati mišljenja i postavljati stvari, od toga građani zaista neće imati ništa”, istakao je Zelenika.

Ukoliko ovakvo stanje potraje uskoro neće imati ništa, barem ne oni uposleni u gradskim institucijama koji čekaju svoje plaće, ne zaboravljajući da gradski proračun još uvijek nije usvojen. Nije teško prepoznati kako su čelnici glavnih političkih opcija već i preko Mostara u izbornoj 2022. godini. Hoće li Mostarci i nakon 12 godina plaćati cijenu odnosa čelnika glavnih političkih opcija? S ovakvom politikom, sve je moguće.