Federalna uprava civilne zaštite početkom naredne sedmice raspisaće tender za montiranje i puštanje u rad stotinu respiratora koji su nabavljeni preko firme “Srebrena malina”.

Nakon što je Institut za metrologiju iz drugog puta dao zeleno svjetlo respiratorima, i dalje se čeka da budu raspoređeni u zdravstvene ustanove. Tužilaštvo BiH provodi istragu radi utvrđivanja eventualnih nezakonitosti tokom nabavke ovih uređaja.

Federalna uprava civilne zaštite tražiće firmu koja bi trebalo da montira respiratore u zdravstvenim ustanovama, da ih verifikuje i da obučava
osoblje. Priznaju da im je cilj da što prije rasporede mašine za koje je Institut za metrologiju BiH iz drugog puta utvrdio da se mogu koristiti u
jedinicama intenzivne njege.

Podsjećamo, Institut za metrologiju Bosne i Hercegovine prvobitno nije bio decidan kada je u pitanju namjena nabavljenih respiratora. Naveo je da proizvođač posjeduje sertifikat o usklađenosti sistema kvaliteta te da spadaju u uređaje visokog rizika. Nedavno je iz Instituta otišlo drugačije mišljenje – respiratori se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege i odgovaraju pacijentima oboljelim od COVID-a 19. Otkud promjena?

ZIJAD DŽEMIĆ, ravnatelj Instituta za metrologiju BiH

“U dokumentaciji koja nam je stigla u prvoj garnituri, u tom setu nije bilo svih detalja. Jedan set dokumenata je bio u kutijama ventilatora. Kad su oni otvorili,pošto znate da je bio problem oko skladištenja. Kad su otvorili neke od paketa, otvorili su tri paketa, pa nam dostavili svu dokumentaciju, onda je na bazi dodatne dokumentacije mi smo dostavili i dodatnu informaciju nakon koje nema apsolutno nikakve sumnje”.

Iz Instituta poručuju da se ispravnost opreme provjerava isključivo na osnovu dokumentacije koju je dostavio proizvođač. Upiru prst u Agenciju za lijekove, uz tvrdnje da je na njih red da unesu respiratore u registar. Iz Agencije za BHT1 odgovaraju da uvoznik, u ovom slučaju firma Srebrena malina, može, ali nema obavezu da upišerespiratore u registar medicinskih sredstava. Pošto se radi o interventnom uvozu, bila je potrebna samosaglasnost Agencije i serifikat o kvalitetu, te da, što se njih tiče, zakonski nema prepreka.

I dok se čeka rasplet ovog slučaja, stotinu respiratora se i dalje nalazi u skladištu u sarajevskom naselju Rajlovac. Zdravstvene ustanove u Federaciji BiH dostavile Federalnoj upravi civilne zaštite spisak potreba. Ispostavilo se da su tražile više respiratora nego što je nabavljeno.

Ukupno dakle mogu reći da je iskazana potreba za 157 respiratora. Mi imamo na stanju 100 respiratora i u saradnji sa federalnim Zavodom za javno zdravstvo izvršiće se podjela po kantonima.

Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine prije nekoliko mjeseci utvrdio je da respiratori ne posjeduju minimum potrebnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije. O upotrebljivosti respiratora koji su plaćeni 10 i po miliona maraka i nadležni su davalioprečne izjave, a ostalo je dosta nedoumica. Istragom, u kojoj je do sada ispitano više desetina svjedoka, obuhvaćeni su i premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne upravecivilne zaštite, Fahrudin Solak i direktor firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić. Osumnjičeni su za udruživnje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja i pranje novca. Sud Bosne i Hercegovine nedavno im je ukinuo mjere zabrane.