Za sutra je najavljen nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajevo, koja je prekinuta zbog kršenja koalicionog dogovora unutar Četvorke. Umjesto legalne borbe za vlast, Gradsko vijeće kao prostor za kupovinu, prijetnje i krivične prijave. Šta je pozadina?

Niti u kombinaciji sa SDA, niti sa Četvorkom, objasnio je dojučerašnji koalicioni partner, Ibrahim Hadžibajrić.

“Poslije onih riječi jučer sigurno vam kažem da mi više nećemo biti dio Četvorke, jer jako su teške riječi pale i ja sigurno preko toga neću. Krivične prijave su bile već pripremljene jer su oni očekivali da će doći do ovoga i da
će ih ovoliko ljudi izdati, samo se tražio žrtveni jarac a to sam između ostalog i ja”, istakao je Hadžibajrić, opredsjednik Narodnog europskog saveza.

Sarajevska Četvorka koju su činili Naša stranka, SDP, Narod i pravda i Narodni evropski savez već danas je prošlost. Kako navode, zbog SDA i njihove borbe za pozicije, tačnije Abdulaha Skake, i potpredsjednika Narodnog evropskog saveza- NES-a, Ibrahima Hadžibajrića, nije izabrano Gradsko vijeće. Iz NES-a nisu glasali da Jasmin Ademović bude na čelu Gradskog Vijeća, čime bi Bogić Bogićević mogao postati zvanični novi gradonačelnik Sarajeva. Podnijete su krivične prijave protiv Hadžibajrića i Skake.

“Zato što je gospodin Hadžibajrić odlučio da mimo dogovora glasa prilikom izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i u jednom trenutku da njegovi vijećnici izađu sa sjednice kako bi nestalo kvoruma”, kaže Nihad Uk, gradski vijećnik iz Naše stranke.

Prema Statutu Grada Sarajeva da bi sjednica bila održana moraju biti dvije trećine iz svake općine, odnosno pet vijećnika. Umjesto legalne borbe za vlast, gradsko vijeće se pretvorilo u prostor za kupovinu i prijetnje.

“Znam da su određeni vijećnici u toj prijavi navedeni kao svjedoci koji su primali pozive, ponude i određene vrste pritiska su vršene na njih da ne podrže Jasmina Ademovića kao našeg kandidata, odnosno da podrže Srđana Srdića za predsjedavajućeg općinskog vijeća čime bi se onemogućio izbor Bogićevića”, ističe je Toni Vukadin, gradski vijećnik (NiP).

“Iskreno se nadam da će svi odoliti pritisku koje stranke koje na čelu sa SDA i sa Hadžibajrićem pokušavaju da uruše mitom, pritiskom i drugim materijalnim dokazima koji su prezentirani Tužilaštvu”, kaže vijećnik Igor Stojanović (SDP).

Detaljnije informacije o tome šta se krije u krivičnim prijavama vijećnici nisu otkrivali. Predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Konaković kazao je da je veliki pritisak, do sada nezapamćen, na gradske vijećnike bio već danima.
Iz Kluba vijećnika SDA osuđuju pokušaj spinovanja i prebacivanja problema.

Krnja Četvorka, njih 16, potpisima podrške za izbor Jasmina Ademovića za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, pokušaće dokazati da imaju većinu u Gradskom vijeću.

Prava žrtva po svemu sudeći ipak su još jednom ispali građani, koji nisu dobili gradonačelnika, bar ne onog za kojeg su bili mnogi, smatraju analitičari.

“Psihološki ja mislim da SDA ne može podnijeti da Bogičević bude gradonačelnik. U svemu tome Četvorka se ne snalazi, ko zna kakve ko interese ima u Četvorci. Mislim da je ovo veliki udarac nadi nas Sarajlija, jer multietničnost Sarajeva ne postoji, postoje simboli”, naglašava analitičar Žarko Papić.

Na društvenim mrežama bruje poruke podrške Bogićeviću, između ostalog napravljena je i fejsbuk grupa koja broji više od 15.000 članova. Iako je Bogićević sinoć povukao kandidaturu za gradonačelnika, postoji mogućnost da se vrati u igru. Nastavak Konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada održaće se sutra. O daljem scenariju vijećnici kažu da je zbog pritiska sve moguće.