Evropski savjet nominovao je španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednost, a poznavaoci evropskih prilika uvjeravaju da bi Borel mogao da bude aktivniji od prethodnice Federike Mogerini.

Izbor Španije kao zemlje iz koje dolazi, za budućeg evropskog diplomatu znači da će njegova
pozicija biti jača, a sa druge strane, Španija neće imati problem da se aktivnije nameće ostalim zemljama članicama, a tu se otvara zanimljivo pitanje za naš region.

Borel, iako rođenjem Katalonac, žestoki je protivnik nezavisnosti te španske provincije, što će imati uticaj na njegov stav u dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom na to da je Španija najjača zemlja Evropske unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Najvažnija promjena bi trebalo da bude njegova pozicija o pitanju razmjene teritorija između Beograda i Prištine. Naime, Mogerinijeva, ne samo da je tu ideju podržala, nego ju je aktivno i
zagovarala, dok je Borel izričito protiv, i nema namjeru da je podrži.

Po tome je bliži poziciji Berlina, što je jedan od razloga što je Njemačka pristala da ga podrži na ovoj poziciji. Ako se ovo pokaže tačnim, značiće priličan zaokret evropske diplomatije prema ovom problemu.

Takođe, od njega se očekuje da će aktivno raditi na proširenju Evropske unije, što je dobra vijest za Balkan, region o kojem ima dobra saznanja.

Što se tiče ostalih međunarodnih odnosa, na njega blagonaklono neće gledati ni Moskva, ali ni London, s obzirom na to da se zalaže za vraćanje britanske kolonije Gibraltara pod okrilje Španije.