U Kantonu Sarajevo učenici od prvog do petog razreda osnovne škole i trećeg srednje od danas u školskim klupama.

Dok direktori škola pozdravljaju ovu odluku, Sindikalci Kantona Sarajevo najavljuju i moguće bojkote prosvjetnih radnika.

Nastava јe počela u učionicama i u Tuzlanskom kantonu, dok u Goraždu, uprkos suprotnim zahtjevima roditelja, djeca nastavu i dalje prate onlajn.

U Republici Srpskoj na redovnu nastavu krenuli su srednjoškolci i studenti.

Uprkos negodovanju Vijeća roditelja i sindikalaca učenici nižih razreda u Kantonu Sarajevo i trećih razreda srednjih škola vratili su se u učionice.

Prema tvrdnjama direktora škola većina učenika odlučila se za kombinovani metod nastave, iako je resorno ministarstvo ostavilo mogućnost roditeljima da izaberu model pohađanja nastave, redovna ili online, što kažu traži dodatni angažman nastavnika.

NAMIR IBRAHIMOVIĆ, direktor OŠ “Safvet-beg Bašagić”

Imaju tri opcije, tri posla, jedan je da budu sa učenicima u učionicama i pripremaju se za tu vrstu nastave, drugi je da šalju materijale učenicima koji su kući te sedmice jedne, i treći njihov posao je sa online učenicima svakodnevnom. U jednom odjeljenju imamo do pet učenika to je dakle najveći broj učenika koji su izabrali online model a prosjek učenika u odjeljenjima je 24.

Za razliku od rukovodstva škola, u Sindikatu osnovnog i srednjeg obrazovanja Vladinu odluku od petka smatraju skandaloznom.

Podsjećaju na epidemiološku situaciju, i prijete bojkotom.

SAUDIN SIVRO, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH

Grupe naših članova će sigurno posegnuti za bojkotom dolaska tražiće da im se u medicinskoj dokumentaciji napiše da zbog njihovog zdravstvenog stanja mogu raditi online ali ne mogu doći u školu. To je nešto što smo znali da postiji, potvrde koje se plaćaju 10 KM.

Negodovanja oko početka nastave bilo je i u Tuzlanskom kantonu. Pokrenuta je i peticija, a resorni ministar uvjerava da, ukoliko se pogorša epidemiološka situacija, prelazi se na online nastavu. Učenicima strukovnih škola ipak je čini se draža redovna.

ALIJA MEŠČIĆ, učenik

Jer već smo izgubili pola časova sa praksom i zaista nam znači to.

U Goraždu su roditelji protestnom vožnjom ulicama grada tražili povratak djece u škole. Iz škola poručuju: zdravlje na prvom mjestu, ostaje online nastava.

ALIDA KURTOVIĆ, direktor OŠ „Husein ef. Đozo“, Goražde

Naravno da je roditeljima teško. Naročito čija su djeca prvi drugi razred.

Djeca trebaju više pomoći ali ovo vrijeme je takvo. Ti roditelji koji su protestvovali je neformalna grupa roditelja.

U RS u školske klupe vratili su se i srednjoškolci i studenti. Trebinje izuzetak sa online nastavom.

LjUBAN BAJIĆ, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola

Što se tiče banjalukček regije sve škole su krenule sa normalnim radom po preporukama, dakle 20 minuta i u manjim grupama.

Prosvjetni radnici upozoravaju – kada završi pandemija, a i ona će jednom proći, treba oformiti tim koji bi imao zadaću da utvrdi stepen propuštenog znanja kod djece i koliko se i kako cijela situacija psihološki odrazila na učenike.