Nova školska godina otvorila je brojna pitanja. Jedno od njih je koliki je rizik širenja zaraze koronavirusom u školama? Dosadašnja iskustva pedijatara u Bosni i Hercegovini govore da djeca u većini slučajava, i ako budu zaražena, ne razvijaju težu kliničku sliku.

Jedna od rijetko pozitivnih strana priče o koronavirusu jeste kako oni najmlađi ne spadaju u skupinu najugroženijih. Potvrđuje to i činjenica kako u Mostaru, od početka pandemije, nitko od djece pozitivne na koronavirus, nije hospitaliziran.

dr. BORKO RAJIČ, hematoonkolog u Klinici za dječije bolesti SKB Mostar

„Imali smo dosta slučajeva djece pozitivne na koronu, međutim, većina te djece je zapravo završavala, i mi tu moramo biti potpuno iskreni, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Primarni pedijatri bi ih pregledali i većina, zapravo, nije ni dolazila k nama. Onaj mali dio koji je došao, većinom je došao zato što ima neku drugu bolest“.

dr. EMILIJA DENJO, pedijatrica u Domu zdravlja Stari Grad, Mostar

Od to petero djece, dvoje je imalo pneumoniju, lakšu upalu pluća koja nije zahtjevala hospitalizaciju, ambulantno su djeca tretirana i sve je dobro prošlo“.

U slučaju potrebe, otvorene su i 24-satne liječničke telefonske linije za sve roditelje.

dr. EMILIJA DENJO, pedijatrica u Domu zdravlja Stari Grad, Mostar

„Kad idem u spavaću sobu ponesem i taj telefon, kao otvorenu liniju, sa sobom. Dešavalo je se da se jave ljudi, i svi ukućani, svi su budni ako zazvoni u neka doba i trzne vas“.

Nova smjernica koja je u posljednje vrijeme podigla veliku prašinu jeste da djeca do 12 godina ne trebaju, a djeca starija od 12 godina trebaju nositi maske. Liječnici poručuju kako su maske nužno zlo te da se u praksi pokazalo kako su dobre u borbi protiv svih vrsta respiratornih virusa. Također, smatraju kako je vraćanje u školske klupe veoma poželjno.

dr. BORKO RAJIČ, hematoonkolog u Klinici za dječje bolesti SKB Mostar

„Ovi iznad 12 godina mislim da mogu nositi maske i mislim da su djeca iznad 12 godina u prosjeku pametnija od odraslih i da im se može vrlo lako objasniti. Mlađoj djeci, e to je već poseban problem jer djeca nemaju toliku pažnju i toliku samokritičnost da ne dižu, ne diraju masku stalno i to onda
pravi probleme“.

dr. EMILIJA DENJO, pedijatrica u Domu zdravlja Stari Grad, Mostar

„Nošenje maske nije nimalo jednostavno posebno za malu djecu ali ima svojih prednosti. Činjenica je da mala djeca rijetko obole, a ako i obole ne razvijaju neku tešku kliničku sliku. Ja lično mislim kao stari ljekar koji dugo godina radi, preko 40 s djecom, da je vrlo važan polazak djece u školu radi socijalizacije djece, radi pravilnog psihičkog razvoja djece“.

Za pravilan psihofizički razvoj djece, potrebno je nastaviti igrati se, družiti i učiti s vršnjacima. Opetovano zatvaranje djece u domove, poručuju pedijatri, izazvalo bi veću štetu, a za suzbijanje štete, apeliraju na poštivanje svih mjera.