U većini dijelova Bosne i Hercegovine počela je grijna sezona. Ona će donijeti nove nevolje zbog novog zagađenja vazduha, kao i zbog računa za grijanje, koji za stan od 60 kvadratnih metara, mjesečno iznose oko 130, a za poslovne prostore 230 maraka. U Sarajevu smo provjerili – da li je ovo razlog zašto se građani sve više odlučuju na individualna ložišta.

Sadeta živi na Ilidži. Računi za grijanje su joj veoma visoki. Razumije svoje sugrađane, koji su se odlučili za vlastita ložišta.

“U ovim zimskim mjesecima kad je baš hladno, računi znaju biti i 500-600 maraka. To je dosta, mora se štediti cijelo ljeto da bi se to platilo”.

Na pitanje smatra li da su individualna ložišta bolja, Sadeta odgovara: “Mislim da da. Mogu da uključe kad hoće, mogu da isključe kada hoće. To je ipak bolje”.

Cijene centralnog grijanja za domaćinstva bez ugrađenog individualnog mjerila utroška toplotne energije po metru četvornom, u sezoni grijanja od sedam mjeseci iznosi 2,13 KM. Tako, u sezoni grijanja za stan od 60 četvornih metara mjesečni račun je 127 KM. Građani smatraju da je ovo veoma skupo.

VEHBIJA
“Sve znam da je skupo, ali ako ljudi ulože svoja sredstva u peć i grijanje, onda mora. Ne može da odustaje, ali eto”.

AZIZ
“Ja bih volio da imam centralno grijanje, nego drva. Ali, znate kako je kad si penzioner. Primanja su mala, 380 maraka. A, grijati se moramo, tako – malo drva, malo plin”.

NEDŽIJA
“Odgovaralo bi mi da imam centralno grijanje, ali nemam para. Ja sam penzioner. Nemam para, imam sina ratnog vojnog invalida. Nas dvoje, sami u kući”.

Iako nema velike razlike u troškovima tokom grijne sezone između centralnog grijanja i onog vlastitog, građani se sve više odlučuju na ovu drugu opciju. Opravdano ili ne, budući da je Sarajevo jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Umjesto konkretnih rješenja na koja se godinama čeka u BiH, samo se ponovno aktualiziralo novo – staro pitanje.