Samo poštovanjem mjera i oštrijim mjerama možemo da spriječimo širenje koronavirusa, jer drugog lijeka nema. Koje rigorozne mjere su potrebne da bi se građani probudili i počeli da vjeruju u ovog nevidljivog neprijatelja?

Sarajevo. Na svakom ćošku se jasno vidi koliko pojedinci ne poštuju mjere, a što bi nas u budućnosti moglo dovesti do još gore epidemiološke situacije.

Jedna od mjera Kriznog štaba je i nošenje maski na otvorenom. Sve mjere na terenu kontrolišu kantonalna inspekcija i MUP. Prema podacima iz MUP-a, od 17. oktobra do 5. novembra policijski službenici izdali su čak 920 prekršajnih naloga i to zbog nenošenja zaštitnih maski.

Provjerili smo i mjeru prema kojoj bi u javnom gradskom prijevozu trebali biti kontrolori koji će kontrolisati ulazak putnika sa zaštitnim maskama, ali i da broj putnika ne prelazi dozvoljeni broj putnika u prijevozu.

Jedna od mjera Kriznog štaba za suzbijanje širenja koronavirusa jeste ograničen broj osoba koje u isto vrijeme mogu boraviti u trgovinama, ali, između ostalog, i u tržnim centrima. Dozvoljena je jedna osoba na 10 metara kvadratnih, odnosno u zatvorenom prostoru istovremeno ne može biti više od 30 osoba. Kako su nam pojasnili iz Kantonalnog Kriznog štaba, tržni centri se ne posmatraju kao cjelina, nego kao objekti unutar njih. Provjerili smo koliko se ova mjera poštuje u tržnim centrima.

Težište inspekcijskih organa ovih dana je na javnom prijevozu, trgovinama, ugostiteljskim objektima.

Ne zaboravimo, poštivanjem propisanih mjera preuzimamo odgovornost za vlastito zdravlje i štitimo cijelu zajednicu.