Posljednjih dana sve su učestalije izjave o mogućem zajedničkom djelovanju dva opoziciona bloka u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Opozicioni lideri u tome vide šansu da se dogovore o bitnim pitanjima za građane i konačno pobijede, kako kažu, nacionalističku retoriku vladajućih stranaka. Analitičari, iako podržavaju ideju, smatraju da bi vlast tim potezom profitirala, optužujući ih za izdaju nacionalnih interesa.

Nakon priče o mirnom razdruživanju i ratne retorike lidera vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini, loptica je prebačena u dvorište opozicije. Moguće koaliciono djelovanje opozicione šestorke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vidi kao pamet stranaca i izdaju.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

“Uvijek kada je neki problem između Sarajeva i Banjaluke opozicija u Republici Srpskoj je bila na strani Sarajeva. To je neko smislio sa strane, neko od ovih stranaca koji su rekli da bi to bilo dobro pa, eto, neka izvole”.

Opozicioni lideri smatraju da je platforma o mirnom razdruživanju zapravo dogovor vladajućih lidera i dimna zavjesa kako bi se skrenula pažnja sa suštinskih problema – nabavke vakcina i kreditnih zaduženja. Ističu da nema neke posebne priče o ujedinjenju dva opoziciona bloka, ali da ima potrebe za razgovorom oko bitnih, zajedničkih tačaka.

BRANISLAV BORENOVIĆ, predsjednik PDP-a

“To su dvije teme prioritetne što se tiče Partije demokratskog progresa (PDP), koje mogu da stave u Parlament BiH na istu stranu, a to su izborni zakon, reforma pravosuđa i smanjenje privilegija na kojim insistiramo sa kolegama iz opozicije u Federaciji BiH, što zahtijeva jednu vrstu komunikacije, koja je sasvim logična, opravdana i normalna”.

PREDRAG KOJOVIĆ, predsjednik Naše stranke

“Mi nismo imali zvanične razgovore sa opozicijom iz Republike Srpske, još uvijek i nadam se da će se to desiti u narednih nekoliko dana. Zato se i bavim ovim poslom, jer vjerujem da ćemo uspjeti postići sporazum za koji ćemo ubijediti građane da je to nova šansa za BiH i novi početak”.

Politički analitičar iz Banjaluke Darko Kuzmanović ocjenjuje da od zajedničkog opozicionog djelovanja nema ništa, jer bi to vlast zloupotrijebila i predstavila kao korak ka unitarizaciji.

DARKO KUZMANOVIĆ, politički analitičar

“Zajedničkim opozicionim djelovanjem u Republici Srpskoj i Federaciji BiH bi pucali u vlastitu nogu upravo iz razloga što bi ta saradnja bila zloupotrijebljena, ali bi donijela rezultate kada je riječ o izboru clana Predsjedništva BiH”.

Njegov kolega iz Sarajeva Adnan Huskić ovu inicijativu vidi kao kvalitetan iskorak i koordinaciju na državnom nivou, a ne kao stvaranje ideološke i programski koherentne koalicije.

ADNAN HUSKIĆ, politički analitičar

“To bi moglo predstavljati zračak nade da bi koalicija koju bismo mogli izabrati 2022. mogla sa konkretnim programskim rješenjima doći na vlast, a da to ne bude puka podjela mjesta i formiranje koalicija na matematičkoj bazi”.

I dok traje prepucavanje na relaciji vladajuća trojka – opoziciona šestorka ko je zaštitnik, a ko izdajnik nacionalnih interesa, građani očigledno plaćaju ceh neodgovornih politika.

Kopanje po starim ranama i raspirivanje nacionalnih tenzija neće nabaviti vakcine i izvući zemlju iz ekonomske krize.