Željana Zovko, zastupnica HDZ-a Hrvatske u Evropskom parlamentu demantovala je špekulacije da bi mogla biti izvjestiteljica Evropskog parlamenta za BiH i na toj poziciji zamijeniti dosadašnjeg izvjestioca Kristijana Dan Predu. Ove medijske navode unaprijed su osudili Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i Hrvatsko narodno vijeće.

Zovko je kazala da na poziciju buduće izvjestiteljice Evropskog parlamenta za BiH ne može biti imenovana, jer ima državljanstvo Bosne i Hercegovine.

“Tu ulogu je imao gospodin Kristijan Dan Preda i on više nije u parlamentu. Znači, u ovom trenutku mi raspoređujemo ko će dobiti koje izvješće i odlučujemo ko će biti izvjestitelj po izvješću, tako da je i mene samu iznenadila ta špekulacija”, kazala je Zovko.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatsko Narodno vijeće (HNV) oštro su osudili mogućnost da novi izvjestitelj za BiH bude Željana Zovko, zbog, kako tvrde, njenog zalaganja da se u Evropskom parlamentu nametne daljnja etnoteritorijalna podjela zemlje. Navode i da je skandalozno njeno odbacivanje presude najviših sudskih instanci u svijetu za udruženi zločinački poduhvat, te afirmiranje osuđenih.

“Ne samo što bi to bio skandal za Evropsku uniju, nego bi to značilo da se prema BiH realizira real-politika, evo, i na ovakav način”, naveo je Adil Kulenović iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Imenovanje Željane Zovko na poziciju izvjestiteljice Evropskog parlamenta za BiH već je isključeno zbog činjenice da je državljanka BiH, kaže politička analitičarka Ivana Marić.

“Vidimo da je jako dobro nekome poslužilo da se priča o tome da se malo podižu nacionalne tenzije ponovo i da se krene pažnja sa nekih drugih dešavanja kao što je Kongres SDA, recimo, i njihova deklaracija”, tvrdi Marić.

S obzirom na to da u Evropskoj uniji trenutno traje preraspodjela pozicija i mandata nakon izbora, sastavlja se nova izvršna vlast, formiraju odbori, još je rano govoriti, smatraju stručnjaci, o tome ko bi mogao biti novi izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu.