Centar Bijeljine uskoro bi mogao biti zatvoren za saobraćaj vikendima. Istraživanja su pokazala da polovinu zagađenja uzrokuje saobraćaj.

Istraživanje ekološkog udruženja “Eko put” iz Bijeljine pokazalo je da samo oko zgrade Gradske uprave za sat vremena prođe skoro dvije hiljade automobila.

Iz tog razloga pokrenuli su inicijativu da se centar grada, za početak, vikendom, a kasnije i ostalim danima, zatvori za saobraćaj.

“Motorni saobraćaj uzrokuje dobrih 50 posto zagađenja u gradskim zonama. Nadamo se da ćemo u narednom periodu uspjeti da postignemo to, da dobijemo grad po mjeri čovjeka”, kaže Snežana Jagodić Vujić iz Ekološkog udruženja “Eko put”.

Problem je posebno izražen u zimskim mjesecima, kada su, uz automobile, najveći zagađivači privatna domaćinstva.

“Problem je koncentracija sumpora koja se povećava u zimskom periodu, koja dovodi do raznih zdravstvenih problema. Umjesto, recimo, uglja, da pokušamo da pređemo na neki drugi energent koji će manje zagađivati vazduh”, kaže Jagodić Vujić.

Iz Gradske uprave grada Bijeljina kažu da se ispitivanja kvaliteta vazduha vrše redovno, a da nadležna inspekcija kontroliše pravna lica.

“Prema rezultatima koje imamo, pritisak je išao čak do 1.115 paskala, a velika je bila i vlažost vazduha, tako da dolazi do većeg zagađenja. Brzina vjetra je mala, tako da je veće zagađenje. Nemamo neke zakonske mehanizme da se mogu kontrolisati domaćinstva, etažni vlasnici, kao ni javne ustanove”, pojasnila je Suada Popović iz Gradske uprave Bijeljina.

Nadležni su apelovali na domaćinstva, ali i pravna lica, da za loženje ne koriste plastiku, stare gume i otpad, jer se time znatno povećava zagađenje, a može imati štetne posljedice za okolinu i ljude.