Koliko je zaposlenih ili angažiranih u javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama Grada Banjaluka? O tome se vodi politika na društvenoj mreži Tviter, i to između sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Draška Stanivukovića i Igora Radojičića.

Dok Stanivuković tvrdi da je riječ o tri hiljade zaposlenih, Radojičić to demantira.

Tweeter rasprava sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Banjaluke počela je nakon što je na zvaničnom sajtu grada objavljen grafikon prema kojem oko 3.000 zaposlenih u javnim preduzećima, gradskoj upravi, njenim organizacijama i ustanovama prima plate iz budžeta grada Banjaluka.

Draško Stanivuković zapitao se kako je grad sa ovom zastrašujućom brojkom mogao funkcionisati, a stigao je odgovor bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića.

“Ovo je potpuno netačan podatak i mora se demantovati! Barem 1.500 od pobrojanih zaposlenih nije na budžetu Grada, niti su mnoga navedena preduzeća/ustanove korisnici budžeta za plate”, rekao je Radojičić.

Sa Radojičićem se, ponovo na Tweeteru, djelimično složio i predsjednik Sindikata uprave i lokalne samouprave Božo Marić.

“Tu imamo Dom zdravlja koji ima blizu 900 zaposlenih, imamo Vodovod gdje imamo preko 300 zaposlenih, imamo Čistoču koja je privatno preduzeće, imamo Depot koji je akcionarsko preduzeće. Ono što je činjenica je da je grad osnivač tih institucija”, kazao je Marić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uzvratio je kako je riječ o uvezanom i umrežanom sistemu. Navodi primjer banjalučke Akvane .

“Najbolji je primjer Akvana koja kao takva ima sopstveni budžet iz kojeg isplaćuje plate, ali kada govorimo o Akvani posljednju platu je morao dati grad iz budžeta, jer je to preduzeće u minusu”, istakao je Stanovuković.

Komunikolog Borislav Vukojević smatra da je ovakva debata pomalo zakasnila i da su bivši i sadašnji gradonačelnik trebali ovakve podatke iznijeti prije izbora. Ipak, ne umanjuje njen značaj u aktuelnom trenutku.

“Brojke koje su navedene su tačne iz ugla angažovanih na projektima, na ugovorima, autorskim djelima, tako da mislim da to njegovo neznanje ne treba kriti. Ja bih da sam na njegovom mjestu priznao tu grešku da se desilo, ali to u svakom slučaju ne umanjuje značaj podataka koji su izneseni”, rekao je Vukojević.

Vukojević smatra da je ipak dobar potez to što, za razliku od svog prethodnika koji je objavljivao samo svoje aktivnosti, Stanivuković društvene mreže koristi u društveno korisne svrhe.