Krijumčari ljudima koji djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine zarađuju milione maraka, pokazalo je istraživanje operativne akcije “BiH 2019”. Krijumčari su najviše novca zaradili krijumčarenjem migranata.

Minja Erić/BHRT

Krijumčarenje ljudima najbrutalniji je i najgori oblik kriminala. Kriminalne grupe, koje djeluju na području Bosne i Hercegovine za krijumčarenje migrantima do BiH, zaradile su od 7,5 do 10 miliona evra. Upućeno je 24 zahtjeva na provjeru s ciljem otkrivanja krijumčara.

Vladimir Škarić, Odsjek za saradnju sa Europolom

“Oniojima su tražene provjere za 85 lica ili alijansa , 68 telefonskih brojeva te veći broj dokumenata instagram i facebook profila , do sada preko europola ove provjere rezultirale su sa 39 poklapanja”.

Anton Travner, Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom

“Na osnovu ovih informacija, kojih je puno više od tih pogodaka, ja sam uvjeren da ne samo Bosna i Hercegovina nego i šire u regionu da će se pokrenuti istrage i da se na osnovu ovoga sto smo dobili ti ljudi mogu zatvoriti”-

U prethodna 2 mjeseca među migrantima je detektovano 5 osoba opasnih po nacionalnu bezbjednost, i oni su u procesu deportacije.

Rade Kovač, Služba za poslove sa strancima

“Мožemo jedino pravovremenom razmjenom informacija da prepoznamo sve one migrante koji mogu predstavljati opasnost i to će i u narendom periodu biti jedan od prioriteta”.

Akcija je sprovedena na području Trebinja i prihvatnog centra u Bihaću. Zaključeno je da je propusnost bh. granica i dalje najveći problem, jer ne postoje kapaciteti za sprečavanje ilegalnog ulaska migranata.