Situacija u kojoj vam neko određuje kada i koliko možete izaći vani, utjecala je na mentalno zdravlje stanovništva tokom pandemije. Kako se epidemiološka slika poboljšavala, ljudi su se vraćali uobičajenom životu i bolje su se osjećali, kažu psiholozi. Međutim najava novog vala od septembra mogla bi dodatno pogoršati mentalno zdravlje stanovništva. Na to utječe i nepravovremena nabava cjepiva. Provjerili smo i koliko smo uspjeli sačuvati mentalno zdavlje u vrijeme pandemije?

31-godišnja Anela Isović prve anksiozne napade dobila je prije 4 godine. S početkom pandemije koronavirusa napadi su bili jačeg intenziteta i tada je odlučila da potraži pomoć.

ANELA ISOVIĆ

“Našli smo se u nepoznatom, našli smo se u situaciji kada vam neko određuje kada možemo izaći, koliko možemo izaći, nije nikome ugodno kad vam kaže e ne smijete izaći, prva ja nisam navikla da budem 24 sata u kući” Meni je najviše pomogao razgovor s psihologom, vježbe koje sam dobila od psihologa psihoterapeuta, kad znate da se na nekoga možete osloniti i onlajn”

Pandemija koronavirusa je svakim danom sve više utjecala na mentalno zdravlje stanovništva i dovela do različitih psihičkih kriza. Centri za mentalno zdravlje u BiH su samo u prva tri mjeseca pandemije pružii više od 60.000 usluga.

IRINA RIZVAN, Projekat mentalnog zdravlja u BiH

“Statistike nažalost pokazuju da među mladima imamo porast stope suicida i to je jedan on znakova koji nam pokazuju da su oni vrlo senzibilni i da zaista moramo u narednom periodu da obratimo pažnju”/Prilikom tih pandemija prvo što se naruši je ta porodična rutina, gube se rituali”

Upravo zbog toga, centri za mentalno zdravlje u entiteskim domovima zdravlja na raspolaganju su građanima za psihosocijalnu podršku svaki dan.

SANJA GIDUMOVIĆ, Centar za mentalno zdravlje Banja Luka

“U zadnje vrijeme imamo jako povećan broj pacijenata odnosno stanovništva koji su preležali koronu ili su bili u izolaciji ili su imali neku blažu sliku koronavirusa a koje imaju određene promjene u mentalnom fukcionisanju kojima je potrebna pomoć i podrška u timu CMZ”

LEJLA OSMANAGIĆ, psihoterapeutkinja

“Sve mjere koje su bile donesene su dovele do narušavanja mentalnog zdravlja, kako odraslih tako i djece i najmlađih koji su bili najugroženiji jer nisu dovoljno razvijeni da se nose sa svim stresorima”

Zdravsteni stručnjaci kažu da bi se lakše nosili sa stresom da imamo dovoljan broj vakcina.

GORAN ČERKEZ, pomoćnik federalnog ministra zdravstva

“Jer osoba koja je vakcinisana, ima veću sigurnost, ona se lakše kreće u društvu i ona će se prije vratiti svakodnenvnim aktivnostima, osobe koje nisu vakcinisane sigurno imaju u glavi taj rizik koji nosi covid”

S obzirom na to da se u BiH vakcinisalo tek 10 % stanovništa, s rizikom i strahom nosit ćemo se i u narednom periodu, upozoravaju stručnjaci.