Ovosedmični protest rudara u Zenici još jednom je aktuelizirao brojna pitanja, a posebno uslove i bezbjednost rudara u ovdašnjim rudnicima. U tri zeničke jame uslovi rada i bezbjednost rudara su na nezavidnom nivou, a najteže stanje je u jami “Stranjani”, gdje su komorati protestovali, između ostalog, zbog izuzetno opasnih uslova rada usljed nedostatka radnika u jami.

Uvjeti i sigurnost komorata u jamama Raspotočje i Stara jama RMU Zenica, uprkos značajnim ulaganjima Elektroprivrede BiH, nisu na mnogo većem nivou. Kako ističu u Stranjanima, prvi razlog je izuzetno zastarjela tehnologija zbog višedecenijske zapuštenosti rudnika, dok je drugi razlog loše sigurnosti rudara nedostatak jamskih radnika.

Značajna ulaganja u Pogon Raspotočje uslijedila su nakon rudarske nesreće 2014. godine. Očekivanja rudara u Stranjanima su da vladajuće društvo, koje prema njihovim tvrdnjama nema prave informacije o stanju u Pogonu Stranjani, neće čekati nove rudarske nesreće da bi izdvojilo sredstva za ulaganje u, prije svega, sigurnost na radu.