Komemorativni skup povodom smrti akademika Muhamed Filipović biće održan danas u 10.00 sati u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, saopćila je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti.

Dženaza će biti klanjana nakon džume namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a ukop će biti obavljen u 13.30 sati na Gradskom groblju “Bare”.

“Odlazak bošnjačkog doajena filozofije i historije, mislioca, pisca i esejiste akademika Muhameda Filipovića je nenadoknadiv gubitak za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti. Sloboda uma, hrabrost i bosanski prkos sinonimi su za akademika Filipovića, velikog mislioca i utemeljitelja institucija znanja, mentora i učitelja koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja. Akademik Filipović će ostati upamćen kao najznačajnija ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji bošnjačkog naroda i bosanskog duha koji bdije nad domovinom. Porodici rahmetlije bašum sagosum i dove Stvoritelju da mu podari milost a njima snagu i sabur”, navodi se u saopćenju Akademije.