Povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, organiziran je komemorativni skup koji je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji Kluba zastupnika nacionalnih manjina, zastupnice Ermine Lekaj – Prljaskaj i Sabora bošnjačkih organizacija Hrvatske.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je u svom obraćanju izrekao kako se komemoracija, kao i ranijih godina, održava kako bi se očuvalo sjećanje, izrazili pijetet i poštovanje žrtvama u Srebrenici i njihovim porodicama. Prisjetio se pritom srebreničkih majki koje su se borile za pravdu koju su dijelom dočekale presudom od prije nekoliko sedmica u Haagu, ali ne zadovoljstvo, već mir i spokoj.

Dodao je kako je i Hrvatska pozdravila doživotnu presudu Ratku Mladiću, izrečenu u Haagu, za najteže zločine počinje na tlu Evrope iza Drugog svjetskog rata.

Reiner je izjavio kako ne smatra primjerenima nepravosnažne presude izrečene Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, te kako očekuje da će kazne biti postrožene.

“Nezadovoljni smo što u ovim sudskim postupcima nisu osuđeni najviši dužnosnici Republike Srbije koji su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, a koji je doveo do najtežeg kršenja međunarodnog humanitarnog prava, do osmišljenih, organiziranih zločina koji su počinjeni”, kazao je Reiner.

Saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj – Prljaskaj ponovila je kako je genocid u Srebrenici jedan od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata koji se dogodio na evropskom tlu.

“Ostajemo nijemi pred činjenicom da je Srebrenica postala simbolom etničkog čišćenja, nezapamćenih zločina i najmračnijih trenutaka moderne povijesti. Srebrenica je isto tako poraz civiliziranog svijeta i međunarodne zajednice”, poručila je Lekaj – Prljaskaj.

Izaslanik Vlade Hrvatske, ministar pravde Ivan Malenica, rekao je kako očekuje da su presude izrečene u Haagu Karadžiću i Mladiću bar donekle donijele mir i satisfakciju srebreničkim porodicama.

“Čuvajući spomen na Srebrenicu, ne ostajemo zatočeni u prošlosti, već sadašnjost i budućnost opominjemo da se takvo zlo nikada ne ponovi”, poručio je izaslanik Vlade Hrvatske, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Kadro Kulašin, predsjednik Sabora bošnjačkih organizacija Hrvatske, naglasio je kako je na memorijalnom groblju u Potočarima sahranjeno posmrtnih ostataka od oko 6.700 osoba, a ove godine će ih biti sahranjeno još 19.

Na komemoraciji su sudjelovali i Hasan Hasanović, Nermin Mujkanović i Elvis Gobić svjedoci genocida u Srebrenici, zatim izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i brojni zastupnici.

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježava se u Hrvatskom saboru od 2009. godine.