Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je danas na “uočljivo pogoršanje” slobode izražavanja i slobode medija u Sloveniji u vladi desničarskog premijera Janeza Janše i pozvala vladu da zaustavi taj trend.

Mijatović je u memorandumu koji je prenijela njena kancelarija napisala da “neki koraci koje je slovenačka vlada preduzela posljednjih mjeseci rizikuju da podriju sposobnost nezavisnih glasova da govore slobodno”.

“Neprijateljski javni diskurs, kao i kampanje ocrnjivanja i zastrašivanja uperene protiv aktivista civilnog društva i onih koji izražavaju kritična mišljenja nanose štetu slobodi izražavanja i imaju zastrašujući uticaj na slobodu medija”, napisala je Mijatović u memorandumu.

Ona je pozvala slovenačku vladu da poboljša situaciju i navela niz preporuka.

“Komesarka poziva slovenačke vlasti da preduzmu mjere da smire tenzije u društvu i ohrabre uzajamno poštovanje i razmjenu mišljenja”, navodi se u memorandumu.

Ona je posebno ukazala na odgovornost političkih vodja u ovom smislu i pozvala je članove vlade da na dostojanstven i odgovoran način koriste društvene mreže.

Ona je rekla da članovi vlade moraju da se uzdržavaju od davanja izjava koje stigmatizuju rad civilnog društva i treba javno da osude takav govor drugih.

Mijatović je pozvala slovenačke vlasti da preduzmu akcije da smire te tenzije i “ohrabre uzajamno poštovanje u razmjeni mišljenja”.

Mijatović je navela “niz problema” oko medijskih sloboda uključujući “uznemiravanje, zastrašivanje i krivične prijave protiv novinara, restrikcije pristupu javnim informacijama, vladino djelovanje protiv medija javnog servisa”.

“Komesarka posebno osuđuje trend seksističkog uznemiravanja i mizoginog govora prema novinarkama”, navodi se u saopštenju.

Mijatović je takodje izrazila žaljenje što je kako izgleda slovenačka vlada iskoristila pandemiju kovida-19 da obeshrabri slobodno izražavanje neslaganja ili političkog protivljenja, sveobuhvatnim zabranama protesta i kaznama za prekršioce.

Slovenačka vlada je osporila nalaze komesarke Mijatović u odgovoru.

Sloboda medija nije prekršena nikakvim pravnim aktima, navela je slovenačka vlada, prenosi agencija AP.

“Svaka kritika uperena na konkretno pokrivanje medija od strane političara i premijera ne može ni na koji način da se smatra napadom na slobodu medija i nezavisnost novinarskog rada. Sloboda izražavanja je pravo koje pripada svakom, uključujući vladi i njenim predstanicima, i ne završava se visokom retorikom već takođe uključuje kritično izražavanje”, navela je slovenačka vlada.

Kako navodi agencija AP, populistički premijer Janša pod sve većim je kritikama zbog, kako se smatra, autoritarnog stava poput njegovog saveznika mađarskog premijera Viktora Orbana.

Hiljade ljudi protestovalo je nedavno u Sloveniji tražeći smjenu vlade i prijevremene izbore zbog, kako su rekli, erozije demokratskih standarda u zemlji.

Janša, poznat po napadima na novnare i kritičare preko društvenih mreža, više puta je odbacio kritike u zemlji i iz inostranstva kao liberalnu zavjeru protiv njegove konzervativne vlade.