Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skuštine BiH nije prihvatila Prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za suce ovog suda budu birani isključivo državljani BiH. Predlagači su zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH.

Strane sudije i dalje ostaju u Ustavnom sudu BiH. Za njihov odlazak bila su četiri člana komisije, četiri protiv i jedan suzdržan. Zbog procedure Zastupnički dom će se izjašnjavati o negativnom mišljenju komisije.

BORJANA KRIŠTO, član Ustavnopravne komisije ZD PSBiH

Taj zakon ima ustavni temelj da je vrijeme da BiH preuzme svoju odgovornost kada je u pitanju imenovanje sudaca u ustavnom sudu koji kao korektivni faktor zakonodavne i izvršne vlasti odlučuje prije svega o ustavu.

DRAGAN MEKTIĆ, član Ustavnopravne komisije ZD PSBiH

Postoji zaključak iz Narodne skupštine na kojem je insistirao Savez nezavisnih socialdemokrata o neusvajanju odluka i o nepodržavanju bilo kakvih odluka na nivou institucija Bosne i Hercegovine.
Transcript Start: 19:12:20 Duration: 00:00:11

SNJEŽANA NOVAKOVIĆ – BURSAĆ, član Ustavnopravne komisije ZD PSBiH

Zato je neshvatljivo potpuno da se na ustavnopravnoj komisiji moglo uopšte glasati a da nije u skladu sa ustavom i da nije u skladu sa principima za bilo koga ko zagovara vladavinu prava, ako vi nešto što je neosporno i piše u ustavu, dođete na komisiju pa glasate da to nema ustavni osnov.

ALMA ČOLO, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije ZD PSBiH

Ja sam glasala protiv jer mislim da troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava je nešto što je definirano Ustavom.

Ovo pitanje otvara kako pravni, tako i politički problem, mišljenja je pravni ekspert Nedim Ademović. Ističe da Bosnu i Hercegovinu vodimo ka otvaranju teme koja nudi proturječnosti, odrazit će se na građane BiH, a ne možemo doći do konkretnog rješenja.

NEDIM ADEMOVIĆ, stručnjak za ustavno pravo

Postoji nerazumijevanje i nesuglasica oko toga da li je zamjena međunarodnih sudija moguća prostom intervencijom donošenjem jednog novog zakona. A druga opcija je da se mora mijenjati i dopuniti sam Ustav Bosne i Hercegovine, što opet podrazumijeva različitu proceduru.

Ako Zastupnički dom usvoji mišljenje Komisije, prijedlog zakona automatski neće proći. Ako Dom odbije negativno mišljenje, prijedlog zakona ide ponovo na Ustavnopravnu komisiju. Ako i drugi put mišljenje ovog tijela bude negativno, prijedlog ne prolazi, bez obzira na stav Zastupničkog doma.