Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PS BiH danas je utvrdila da prijedlog zakona, kojim se predviđa izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, nije usaglašen sa Ustavom BiH.

Komisija nije podržala principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, saopšteno je je iz Parlamenta BiH.

Predlagači ovog zakona bili su poslanici SNSD-a i HDZ-a.

Prijedlogom ovog zakona predviđeno je da se iz Ustvnog suda BiH izbace strane sudije, a njegovo donošenje inicirao je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je u februaru izazvana politička kriza u zemlji zbog presude Ustavnog suda kojom je poljoprivredno zemljište u BiH u nadležnosti države BiH, a ne entiteta.

Članica Ustavnopravne komisije Alma Čolo (SDA) izjavila je da je glasala protiv predloženog zakona, jer smatra da je izbor troje sudija, koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, definisan Ustavom BiH zbog čega bi se prethodno morala mijenjati ta uredba Ustava.

Članica Ustavnopravne komisije Borjana Krišto (HDZ) izjavila je da predloženi zakon ima ustavni osnov i da je vrijeme da BiH preuzme svoju odgovornost kada je riječ o imenovanju sudija u Ustavnom sudu BiH.

Član Komisije Dragan Mektić (SDS) kazao je da ga je iznenadio SNSD, navodeći da postoje zaključci Narodne skupštine RS, na kojima je insistirala ta stranka, prema kojima predstavnici RS ne treba da učestvuju u odlučivanju u institucijama BiH.

Sada vidim da su glasali o svim odlukama, a ja sam se držao zaključaka Narodne skupštine”, kazao je Mektić.

Snježana Novaković-Bursać (SNSD) izjavila je da joj je neshvatljivo da ovaj zakon nema ustavni osnov, jer je on, kako je rekla, upravo usaglašen s Ustavom.

“Rezultat glasanja na komisiji je bio četiri naprema četiri. Mektić je bio uzdržan, što je razočaravajuće, jer su 2006. godine klubovi SDS-SNSD tada predlagali ovaj zakon. Ovo govori o podaništvu i izdajništvu”, kazala je Novaković-Bursać.