Završena je sjednica Komisije Parlamentarne skupštine BIH za rad Vijeća ministara. Zoran Tegeltija je potvrđen za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Osam članova glasalo je ZA i šest PROTIV.

Ovu preporuku Komisije treba potvrditi i Parlamentarna skupština BiH.

On je danas predstavio Program i viziju funkcionisanja Vijeća ministara, pred parlamentarnom komisijom.

Upravo su završena pitanja članova komisije upućena Zoranu Tegeltiji koji je odmah odgovarao. Pogledajte o čemu se govorilo.

Pitanja i odgovori:

Saša Magazinović, prvi je postavio četiri pitanja. Prvo je odnos Tegeltije prema članstvu u NATO-u, o saznanja o dokumentu koji je potpisan, te hoće li se otkočili put prema NATOu ili ne?

Tegeltija odgovara: Odnos prema atlantskim integracijama je takav da će provoditi zajedničke politike BIH. Kazao je kako nema saznanja o dokumentima, osim iz medija.

Drugo pitanje je o angažman u visokoškolskim ustanovama.

Tegeltija odgovara: Radio je na privatnim fakultetima na dva predmeta kao profesor javnih finansija i monetarne politike.

Treće pitanje je bilo o angažmanu u Komisiji za granične prelaze BIH, te kako vidi rješenje ove problematike.

Tegeltija odgovara: Vrijeme da BiH završi pitanje oko granica. Kada su počeli s radom Komisije, samo je jedan prelaz počeo funkcionisati, a kasnije su otvorili sve ostale. Misli da je u Komisiji za granične prelaze vrlo uspješno radio.


U nastavku pitanja je postavljao Branislav Borenović. Prvo pitanje je bilo da li će smanjiti budžet za institucije Bosne i Hercegovine?

Tegeltija odgovara: Treba se smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru. Nema još konsenzusa kako to da se riješi. Neće raditi ništa na budžetu dok se ne potvrdi imenovanje, nema u planu da se bavi selektivnim smanjenjem zaposlenih.

Borenović je pitao i o vraćanju ustavnih nadležnosti RS, novom zakonu o sudu, reformama institucija pravosuđa, te proglašenju vojne neutralnosti.

Tegeltija odgovara: na pitanja koja su mu postavljena iz zaključaka NSRS, ne želi da komentira. Vijeće ministra će raditi po dokumentima koje usvoji Predsjedništvo BIH.


Pitanja je postavljao i Jasmin Emrić. Budžetski zahtjev OS BIH, iznosi preko 600 miliona maraka, da li podržava povećanje budžete?

Tegeltija odgovara: O budžetu BIH je još rano govoriti, moguće je značajnija sredstva izdvojiti u odnosu na 2018. Da li se unutar sadašnjeg budžeta mogu preusmjeriti sredstva na druge oblasti, to sve zavisi od fiskalnog vijeća BIH.

Da li podržava akcijski plan da se migrantska kriza raspodjeli na cijelu BiH, i da li podržava prihvatne centre u drugim djelovima, a posebno u RS?

Tegeltija odgovara: Što se tiče migrantske krize, nije stručan da vidi neko konkretno rješenje za krizu. Ali tu je Ministarstvo sigurnosti koje će to planirati. Treba skinuti teret s USK.

Hrvatska ne odustaje od Trgovske gore, koji je njegov plan da se spriječi izgradnja odlagališta?

Tegeltija odgovara: Treba da se nastave aktivnosti koje su do sada rađene na zaštiti životne sredine. Misli da su argumenti na strani Bosne i Hercegovine. kaže da se izbore da ta lokacija ne bude na tom mjestu


Predrag Kojović je kazao da mu je neshvatljivo da Tegeltija nije upoznat s dokumentom kojeg je Predsjedništvo potpisalo, a preuzima odgovornost za njegovu implementaciju. Stoga ga pita o tome zašto se on drži u neznanju, i šta ako u tom dokumentu piše da BIH ubrzava proces prema NATO-u?

Tegeltija odgovara: On neće sa komentariše dokument koji nije vidio. Stav je jasan kaže, Vijeće ministara će raditi ono sto je zakonom definisano i zastupati zajedničke interese BIH.


Halid Genjac ga je pitao šta je njegov lični prioritet ukoliko bude na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara, imajući u vidu da je dugo u politici?

Tegeltija odgovara: Ključni prioritet je ekonomija, u onoj mjeri u kojoj je zaduženo Vijeće ministara BiH.


Dragan Mektić je pitao oko ANP-a i MAP-a.

Tegeltija odgovara: Opet ne želim da komentarišem dokument koje usvoji Predsjedništvo. Samo je dobra stvar da se ušlo u proces deblokade.


Dženan Đonlagić je pitao Tegeltiju kakav je njegov stav o mogućnosti izmjena Zakona o PDV-u? Da li je za povećanje stope, ili uvođenje diferenciranog PDV-a? Da li je za plaćanje sa odgađanjem PDV-a?

Tegeltija odgovara: Ja ću poštovati sve odluke Vijeća ministara i zakone kao i Ustav BiH, te nisam došao praviti konflikte. Mislim napraviti veliku raspravu unutar Vijeća ministara, pa onda ići s prijedlogom u Parlament. Kada je u pitanju visina stope, on je spreman podržati povećanje visine PDV-a samo ako će se vratiti direktno privredi kroz sistem doprinosa. On nije za varijantu za neplaćanu realizaciju, to bi dovelo do veće štete i povećanje sive ekonomije.