Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku građanima BiH povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH, te poručio da budućnost države nije u nacionalnim i političkim podjelama.

Član Predsjedništva Komšić podsjetio je da je prije sedamdeset i sedam godina, zahvaljujući snažnoj i odlučnoj generaciji ljudi, u Mrkonjić-Gradu obnovljena državnost BiH, te da su najnapredniji dijelovi tadašnjeg društva, podržani slobodarskim stremljenjima većine bh. građana, radnika, seljaka, intelektualaca i drugih, obnovili tu državnost.

Uradili su to, dodao je Komšić, na načelima demokratije i slobode za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, neovisno o njihovoj nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti.

Istakao je da su predvodnici tadašnje narodnooslobilačke i antifašističke borbe imali dovoljno mudrosti i znanja da u borbi za državu i slobodu, mobilišu ljude različitih političkih i ideoloških svjetonazora.

“Ljude različitih identiteta i pripadnike različitih socijalnih ili klasnih skupina, u jedan, zajednički cilj. U tome su i uspjeli, jer su uvažavajući jedni druge znali definisati zajednički interes”, poručio je Komšić.

Dodao je da tadašnja generacija bh. antifašista nije zaostajala za onima koju su se u svijetu borili protiv fašizma i zla te da podnesene žrtve svjedoče i da će zauvijek će svjedočiti civilizacijskom podvigu koji je tada, na ponos svih, učinjen.

“Iz tog civilizacijskog podviga i danas možemo izvući pouke. Budućnost BiH nije u nacionalnim, političkim, niti ideološkim podjelama. Ako ponovo želimo biti dio modernog i civilizacijski naprednog dijela svijeta, morat ćemo više uvažavati jedni druge. Morat ćemo se odreći uskih političkih, pa i stranačkih interesa da bi sačuvali državu za koju su pale tolike žrtve”, podvukao je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da to može biti učinjeno te da generacija ljudi iz 1943. godine nije gubila nadu uslijed puno težih okolnosti.

“Ni mi danas, upravo zbog žrtava koje su pale za ovu zemlju, nemamo pravo da je gubimo, nadu u domovinu BiH, državu jednakopravnih građana i naroda”, kazao je Komšić.

Uvjeren je da se Bosna i Hercegovina, unatoč svim otežavajućim okolnostima sa kojima se susreće, kreće u dobrom pravcu, a to je članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji, koje će sigurno donijeti jedno stabilnije, poštenije i naprednije društvo.

“Na tom putu neće nas zaustaviti oni koji našoj državi ne misle dobro. Mogu se truditi, ali neće uspjeti. Većina građana BiH vjeruje u ispravnost tog puta, jer znaju gdje pripadaju i gdje pripada njihova domovina”, istakao je Komšić.

Upravo te dvije alijanse, smatra on, nastale su na temeljima svjetske antifašističke borbe, te da je priključivanje BiH njima logičan i prirodan slijed stvari koje imaju svoj državni, politički i historijski kontinuitet.

“Budemo li na tome putu istrajni kao generacija Bosanaca i Hercegovaca iz perioda narodnooslobodilačke borbe, uspjeh sigurno neće izostati”, zaključio je Komšić u obraćanju.