Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, nijednom nije pomenuo Srbiju, već je tražio samo posredovanje Turske u unutrašnjim pitanjima BiH.

“Dodik je na posljednjem sastanku tražio pomoć i to jedino od predsjednika Turske, u smislu da se uključi i posreduje u unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine, a onda je poslije sastanka, na samoj konferenciji za medije pokušao da u to uvrsti i Srbiju, koju nije pominjao na sastanku. Zato sam se i smijao”, saopštio je Komšić.

Televizijske kamere uhvatile su Komšića da se smije i prevrće očima dok poslije sastanka izjavu novinarima daje Dodik, koji je u tom momentu govorio o ideji “novog političkog dogovora” u BiH.

Dodik je rekao da je situaciju u Bosni i Hercegovini moguće riješiti uz posredovanje predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi, kako je kazao, mogli doprinijeti održanju dijaloga.

Erdogan je rekao da će Turska biti tu da pomogne unutrašnja pitanja BiH, ukoliko Bošnjacima, Srbima i Hrvatima to bude trebalo i ako se uspiju oko toga dogovoriti.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je rekao da Dejtonski sporazum ne bi trebalo dirati, čime je izazvao i reakcije političara u BiH.

Lideri opozicije u RS danas su istakli da neće dozvoliti “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je novi Dodikov prijedlog “još jedno izazivanje krize”.