Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović prisustvovat će danas Danu visokih zvanica u okviru Vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21/Immediate response 21“, na Poligonu OSBiH na Manjači.

Učesnicima Dana visokih zvanica bit će prikazan dio zajedničkih operativnih sposobnosti OS BiH i OS SAD-а na terenu, uz elemente podrške iz zraka, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Dan visokih zvanica će biti upriličen na prostorima poligona OS BiH Manjača, uz prikaz zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD na terenu, uz angažovanje podrške iz zraka, kako helikopterima OS BiH tako i helikopterskim snagama OS SAD.

Na događaj su pozvani članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD-a u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF), te drugi visoki zvaničnici, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vježba “Brzi odgovor 21″ održava se od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodroma ” Dubrave“ kod Tuzle. Njom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM) i dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu.

U ovoj bilateralnoj vježbi učestvuje oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Ova vježba glavni je događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage BiH.