Najvažnija obaveza vlasti u Bosni i Hercegovini trenutno je ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i svi bi zajednički trebalo da rade kako bi doprinijeli boljitku BiH i pomogli joj da uđe u EU, istaknuto je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa novim visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije došao na sastanak, kako je i ranije najavio.

Džaferović je istakao kako institucije na nivou BiH moraju funkcionisati, te da niko nema pravo da opstruiše njihov rad.

“Dejtonski sporazum nije švedski sto da se sa njega uzima što nekome odgovara, a odbacuje ono što ne odgovara, on se mora provoditi u cjelosti”, rekao je Džaferović, te pozvao zvaničnike iz RS da prestanu sa blokadom rada državnih institucija.

Kako je rekao, nije dobro što danas nisu sva tri člana Predsjedništva bila na sastanku.

“Mislim da je Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da da prestanu sa opstruisanjem rada institucija jer to neće donijeti ništa dobro”, naveo je Džaferović.

Zahvalio je Šmitu na preuzimanju uloge visokog predstavnika, te mu poželio uspješan rad u BiH.

“Od Šmita očekujemo da u potpunosti ispuni svoju obavezu. Očekujemo odlučnost u interesu svih naroda u BiH. Trebamo graditi BiH kao demokratsku državu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, u interesu svih građana BiH”, poručio je Džaferović.

Foto: Tijana Kecman/ BHRT

Šmit: Nisam došao da sjedim i gledam, ovdje sam da budem aktivan

Novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit je naglasio da će poštovati Dejtonski sporazum i da će u skladu sa Ustavom kao prvog partnera u radu vidjeti Predsjedništvo BiH.

“Koristiću svu svoju snagu, uticaj i iskustvo da postignem cilj da pomognem građanima ove zemlje. Računam i mogu računati na političku podršku PIK-a koji me je nominovao. Računam i na blisku saradnju sa EU, a posebnu saradnju sa SAD-om”, istakao je Šmit.

Prema njegovim riječima, obaveza svih koji su na funkcijama u BiH, na državnom nivou, u entitetima, kantonima, opštinama, da sjednu i razmisle kako mogu doprinijeti boljitku i pomoći BiH da uđe u EU.

Dodao je da će, uz pomoć međunarodne zajednice, BiH vratiti na međunarodnu agendu.

“Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta za pridruživanje BiH EU i na programu 5+2, a posebno na zaštiti terirotijalnog integriteta BiH”, naveo je Šmit.

Izrazio je žaljenje što danas nisu sva tri člana Predsjedništva bila na sastanku.

“Ja sam prošle sedmice obaviješten da će sva trojica biti na sastanku, ali da nakon toga neće biti dijaloga, pa se sada nadam da će biti obrnuto”, rekao je Šmit.

Šmit je naveo je kako je uvjeren da će naći priliku da zajedno rade, da se sastanu i sarađuju.

“To nam je obaveza, da zajedno radimo u interesu BiH, tako da ću nastaviti razgovarati sa svima i uvjeren sam da ćemo doći do konstruktivnog dijaloga u interesu BiH”, istakao je Šmit.

Dodao je da neće biti pasivan u svom radu.

“Nisam ovdje samo da gledam i čekam. Ovdje sam da budem aktivan, i budite sigurni, biću”, poručio je Šmit.

Ovo je prvi zvanični susret novog visokog predstavnika s izvršnom vlasti na nivou BiH, a sinoć je u kompleksu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu održan prijem povodom stupanja na dužnost Šmita. Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog života u BiH, te međunarodni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, kao i kulturnog života, vladinog i nevladinog sektora.