Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom i ministrom zdravstva u Kantonu Sarajevo Harisom Vranićem, te ponudio pomoć kantonalnim vlastima kako bi se zajedničkim snagama svih nivoa vlasti pomoglo građanima, i što prije pod kontrolu stavila epidemiološka situacija u Sarajevu.

Na sastanku se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću različiti nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i Kanton Sarajevo, u borbi sa pandemijom, te mogućnostima da se dodatno pomogne zdravstvenom sistemu.

U cilju osiguravanja uslova za što skoriji početak masovne imunizacije građana u Bosni i Hercegovini, prihvaćen je prijedlog Vlade KS, koja je predložila da Predsjedništvo BiH inicira direktan kontakt Vijeća ministara BiH sa proizvođačima vakcina protiv koronavirusa i izvan “Kovaks” sistema.

Konstatovano je da su u potpunosti neprihvatljiva opravdanja, kao i inertnost Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a koja se tiču kašnjenja u vezi sa nabavkom vakcina.

Sagovornici su se složili sa prijedlogom o uvođenju sistema kontrole prelaska državne granice u smislu poštovanja epidemioloških preporuka, kao što je mjera obaveznog posjedovanja negativnog rezultata PCR testa ili dokaza o vakcinaciji prilikom ulaska u zemlju, imajući u vidu potrebu za tim jer dolaze vjerski praznici kada je kretanje ljudi prema BiH intenzivnije.

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo zatražila je od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da pokuša sa vlastima entiteta RS koordinirati ujednačavanje mjera koje se poduzimaju radi sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.