Beograd je prava epidemiološka bomba, on ima ogroman broj mjesta gdje koronavirus može naglo da počne da se prenosi, izjavio je srbijanski epidemiolog Predrag Kon.

Kon je apelovao da se poštuju mjere, ali i da se uključe inspekcijski organi i svi koji treba da kontrolišu da li se mjere sprovode i da nema slučajno produženog boravka u lokalima.

Na pitanje da li je Srbija prošla vrh drugog pika prvog talasa, Kon je rekao da se krivulja stabilizovala, ali da se “hoda po samoj ivici”, posebno u Beogradu.

Kon je naveo i da opada broj ljudi koji dolaze u Kovid ambulante, ali veoma sporo.

“Što se obima testiranja tiče, značajno je da se on održi jer tako otkrivamo one koji nose virus i automatski se sklanjaju i izoluju”, rekao je Kon.

Komentarišući pismo koje potpisuju pojedini ljekari, a u kome traže da Krizni štab pokaže veću odgovornost kada je epidemija u pitanju, Kon je naveo da se postavlja pitanje ko je taj koji će da odredi stručni i moralni kredibilitet.

Što se tiče dodatne odgovornosti koja se traži, Kon je istakao da njih destoro imunologa, infektologa, epidemiologa i virusologa iz Kriznog štaba odbacuju kolektivno odgovornost za nepridržavanje mjera koje su propisane.

“Tu odgovornost nose organizatori raznih skupova – utakmica, predizbornih, izbornih, postizbornih. Mjere su bile na snazi i razlika je bila samo u tome koliko je bilo zabrana”, istakao je Kon.

Dodao je i da neke činjenice koje proizilaze iz ispitivanja kolektivnog imunitet ukazuju da nije dostignut taj koji se čekao, ali će se efektivnost tek vidjeti, jer nedostatak prisustva antitijela ne mora da znači baš u potpunosti nedostatak imuniteta.